latinica  ћирилица
04/09/2022 |  17:39 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Brđanin u UKC Srpske; Iscrpljen i u lošem stanju (VIDEO)

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

Nakon 23 godine provedene u zatvoru, Brđanin je stigao u Banjaluku, gdje ga je dočekalo vozilo Hitne pomoći.

Smješten je u jedinici Intenzivne njege na UKC-u Republike Srpske, a detaljnije informacije o njegovom zdravstvenom stanju biće poznate narednih dana.

- On je primljen u veoma zapuštenom stanju sa znacima teške iscrpljenosti, sa povišenim upalnim parametrima koji upućuju na sepsu i na osnovu nalaza, uočava se da ima oštećen rad jetre. Dozvolili smo porodici da ga vidi, u stalnom smo kontaktu sa njima. On je smješten na Intenzivnu jedinicu gdje se primjenjuju najsavremenije dijagnostičke i terapijske mjere - rekao je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Brđanin ima status slobodnog čovjeka nakon puštanja na prijevremenu slobodu zbog zdravstvenog stanja, ali za bilo kakvo kretanje van teritorije BiHmora da dobije saglasnost Tribunala, to jeste Mehanizma.

Njegov advokat, Novak Lukić, potvrdio je da je Brđanin pušten iz humanitarnih razloga i po ubrzanoj proceduri, koja podrazumijeva da u nju nije bio uključen niko osim odbrane i suda.

- Cijeli postupak je trajao oko mjesec dana od kad smo mi saznali da postoje razlozi da podnesemo zahtev iz humanitarnih razloga da bude pušten - naveo je advokat Lukić.

Lukić je dodao da je ovo treći zahtjev koji je podnesen za Brđaninovo puštanje, od ispunjavanja uslova od dvije trećine izdržane kazne, za puštanje na prijevremenu slobodu.

- Čim je ispunio uslov za dvije trećine, mi smo podnijeli prvi zahtjev, on je odbijen. Sve je odbijao sudija Ađijus, koji je bio predsjednik - ističe Lukić.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je da nažalost ovo nije jedini slučaj gdje je neko teško obolio, a tek u lošem zdravstvenom stanju mu se dozvoljava da izađe na slobodu, iako su neki uslovi stečeni i prije toga.

Smatra da je nepravda glavno obilježje sudovanja u BiH, ali i međunarodnih pravosudnih institucija, što je vidljivo i u slučaju Radoslava Brđanina.

- Očito jedna unaprijed pripremljena politička slika koja je poslije popunjavana jednim pravosudnim ili sudskim odlukama i presudama. Naravno da su to i nehumani uslovi i nehumani odnosi, nejednak tretman svih onih koji su trebali da se nađu pred pravosudnim institucijama - dodala je Cvijanović.

Brđanin je bio prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.