mtel
latinica  ћирилица
05/09/2022 |  16:57 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

HE "Buk Bijela" jedna od najvećih regionalnih investicija (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković obišli su danas mjesto izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela".
Mjesto izgradnje HE "Buk Bijela" - Foto: RTRS
Mjesto izgradnje HE "Buk Bijela"Foto: RTRS

Srpski član Predjedništva BiH istakao je da je HE "Buk Bijela", koju zajedno grade Republika Srpska i Srbija, jedna od najvećih regionalnih investicija u oblasti energetike, da je to projekat razvojnog karaktera, od javnog interesa i da niko neće zaustaviti njenu gradnju.

Dodik je rekao da bi se ova hidroelektrana, da je sada puštena u promet, po današnjim cijenama struje, isplatila za tri godine.

- Ovdje se već završavaju pripremni radovi, a to su savremeni objekti koji će, kada radnici za četiri godine završe ovu investiciju, pripasti lokalnoj zajednici na upravljanje. Biće 400 kreveta za smještaj radnika, zatim novi restoran za više od 500 ljudi u jednoj smjeni, tako da sam prezadovoljan ovim što vidim - naveo je Dodik.

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske rekla je da je veoma važno da Srpska ima obezbijeđenu energetsku nezavisnost, posebno danas kada je cijeli svijet suočen sa tim problemima.

Cvijanović je naglasila da je politika Vlade i rukovodstva Republike Srpske da zadrže cijene električne energije, što je nezamislivo u ostatku svijeta, gdje su prisutni stalno povećanje cijena, velike restrikcije i najave svega što ih čeka sljedeće zime.

- Moramo biti ponosni na ono što imamo ovdje od potencijala, ali i na našu sposobnost da ih stavimo u funkciju čovjeka i društva, da možemo da obezbijedimo sebi ne samo energetsku, već preko nje i ekonomsku stabilnost, jer ćemo električnu energiju imati kao važan izvozni proizvod, što će Srpskoj donijeti dodatne prihode - rekla je Cvijanović.

Premijer Srpske rekao je da će ekonomsku isplativost ove hidroelektrane imati za manje od četiri godine, što se nikada nije desilo, jer je uobičajeno da je isplativost ovakvih objekata poslije 15 i više godina.

- Investicija je 520 miliona, samo HE "Buk Bijela", projektovana na 93,5 megavata, vjerovatno će u revidiranom projektu preći 100, a možda i 120 megavata, sa proizvodnjom od 335 gigavat-časova električne energije, što je po današnjim cijenama više od 150 miliona evra godišnje, samo prva centrala - rekao je Višković.

Predsjednik Upravnog odbora HES-a "Gornja Drina" Milan Baštinac izrazio je uvjerenje da će "Buk Bijela" na mreži biti četiri godine nakon završetka pripremnih radova, koji teku planiranom dinamikom.

Prethodno su Dodik, Cvijanović i Višković prisustvovali svečanosti povodom početka rekonstrukcije dijela magistralnog puta od Broda na Drini ka Šćepan Polju, te posjetili Kalinovik gdje su se sastali sa rukovodstvom ove opštine.