latinica  ћирилица
06/09/2022 |  09:43 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Višković: Nastavićemo poboljšavati privredni ambijent (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska je povoljno okruženje za investicije i ekonomski pokazatelji u regionu su joj najbolji poslije Srbije, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković na otvaranju investicione konferencije "Invest Srpska 2022".
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da je veoma značajno što je pokrivenost izvozom veća od 80 odsto.

- Ne možemo uticati na globalne probleme, ali možemo kreirati naš privredni ambijent što i radimo. Vlada je sa Privrednom komorom i poslodavcima bila partner, sa ciljem poboljšanja privrednog ambijenta - rekao je Višković.

Višković je naglasio da Srpska ima najveći broj zaposlenih od kada se mjeri ovaj parametar, kao i osiguranih lica.

Druga investiciona konferencija (Foto: RTRS)

- Ukupno zaduženje Srpske je 43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug 36 odsto, što znači da nije prezadužena - naveo je Višković.

On je rekao da Srpska jedina u regionu ima usvojen Zakon o podsticajima što znači da svim poslodavcima koji povećavaju plate radnicima država vraća određeni dio uplaćenih poreza i doprinosa, za šta je do sada izdvojeno 33 miliona KM.

Višković je ocijenio da su prednost i poslovne zone gdje investitori imaju sve uslove za rad.

- Republika Srpska ispunjava sve predviđene obaveze i nema problema. Među rijetkima smo koji izdvajamo novac za jednokratne pomoći boračkim kategorijama, mladima i porodiljama. Novac za ovo nismo obezbijedili kreditima - rekao je Višković i naveo da je u ovoj godini planirano zaduženje Srpske od 650 miliona KM, a uzeto je manje od 200 miliona.