latinica  ћирилица
08/09/2022 |  07:51 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Perović: Putin je uvijek govorio da podržava Dejton, ali onako kako je napisan (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je uvijek govorio da podržava Dejtonski mirovni sporazum, ali onako kako je napisano u njemu, a ne kako neko hoće da tumači, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Duško Perović - Foto: RTRS
Duško PerovićFoto: RTRS

Perović je istakao da se i Republika Srpska pridržava te politike.

Govoreći o predstojećoj posjeti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji, Perović je ocijenio da Dodik i ruski lider imaju prijateljski odnos.

- Dodik će se u septembru ponovo sastati sa Putinom, potvrditi njihove stavove, podršku Dejtonu. Rusija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i nikada nije imala nekih zadnjih namjera prema ovoj zemlji. Mislim da će na tom sastanku, naravno, tema biti i ruski gas. Mislim da brzo možemo doći do toga da pređemo na taj energent. Treba da iskoristimo benefit i cijenu koju imamo - poručio je Perović.

Perović je objasnio da je Rusija zbog sankcija smanjila uvoz raznih roba, uglavnom sa Zapada, za 72 odsto.

- Oni sada razvijaju sopstvenu proizvodnju, biće im potrebno mnogo toga i tu postoji velika mogućnost. Sad imamo istorijsku šansu da uđemo u segmente gdje bismo mogli da konkurišemo, i to dugoročno. Vrata su nam otvorena, ali ih treba iskoristiti - naglasio je Perović.