latinica  ћирилица
09/09/2022 |  16:01 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

"Ćirilicom pišem" u Tuzli

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta u Tuzli organizovalo je povodom Međunarodnog dana pismenosti predstavljanje knjige "Ćirilicom pišem" Željke Mlađenović, mlade autorke iz Bijeljine.
"Ćirilicom pišem" u Tuzli - Foto: SRNA
"Ćirilicom pišem" u TuzliFoto: SRNA

- Priča o ćirilici je put da shvatimo koliko su jezik i pismo važni, da prenesemo koliki je značaj pisma za očuvanje identiteta jednog naroda - izjavila je predsjednica SPKD Prosvjeta u Tuzli Mirjana Lazarević.

Ona je navela da ju je obradovalo prisustvo mladih na promociji i njihova zainteresovanost da uče, saopšteno je danas iz "Prosvjete".

Autorka knjige istakla je juče da svi zajedno treba da istraju u borbi za očuvanje srpskog jezika kao neodvojivog dijela nacionalnog identiteta.

Mlađenovićeva je navela da je pokušala da predstavi istorijski presjek događaja u vezi sa ćirilicom i da je pokazala kako se i danas uništava ćirilica jer se zapostavlja zbog uticaja stranih jezika i društvenih mreža.

Irena Orešković Laković, rukovodilac Književnog kluba "Meša Selimović" koji djeluje u okviru SPKD Prosvjeta, predstavila je Klub, aktivnosti i planove, ali i napore u promociji ćirilice.