latinica  ћирилица
11/09/2022 |  12:45 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Svečano otvorena Klinika za kardiohirurgiju u UKC Srpske (FOTO/VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske postao je vodeća zdravstvena ustanova u regionu. Danas je svečano otvorena Klinika za kardiohirurgiju. Klinika je smještena u "Јužnom krilu" na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.
Svečano otvaranje Klinike za kardiohirurgiju (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Svečano otvaranje Klinike za kardiohirurgiju (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednica Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ceremoniji su prisustvali i rukovodstvo UKC-a Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom te ustanove Vladom Đajićem, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama.

Foto: RTRS

Prisustvovali su i medicinski radnici i brojni građani.

Foto: RTRS

S ponosom mogu da kažem da je UKC Republike Srpske bolnica 21. vijeka i nedostajala je ova karika, a to je ova Klinika za Kardiohirurgiju - rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić na svečanom otvaranju.

 - Uspjeli smo za dobrobit naroda Srpske. Od danas Republika Srpska ima svoju kardiohirurgiju - rekao je Đajić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na otvaranju Klinike za kardiohirurgiju istakao je zahvalnost predanim ljudima koji su radili na ovakvom projektu.

Foto: RTRS

- Zahvalan sam svima koji su inicirali, učestvovali i dali svoj doprinos kako bismo danas svjedočili ovako značajnom projektu - rekao je Dodik.

On ističe da je i sam boravio na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i uvjerio se u kakvim uslovima osoblje radi.

Kao stanovnik Republike Srpske srećna sam što unaprijeđujemo naš sistem, a kao predsjednik Srpske ponosna sam na ulaganja u ovakve projekte, rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović na otvaranju Klinike za kardiohirurgiju na UKC Republike Srpske.

Foto: RTRS

Premijer Srpske Radovan Višković naveo je da je ovo projekat od nacionalnog interesa za Srpsku.

- Od danas, zahvaljujući viziji ljudi koji vode Republiku Srpsku, imamo najmoderniju kadriovaskularnu kliniku u okruženju. Vlada Srpske u kontinuitetu ulaže u zdravstvo Srpske - rekao je Višković.

Foto: RTRS

Istakao je da je ponosan što Srpska može da finansira i na svaki drugi način prati potrebe građana.

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske dokaz da je u Srpskoj izgrađen kvalitetan i savremen zdravstveni sistem u koji je u protekle četiri godine uloženo više od 360 miliona KM - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, istakao je da mu je neizmjerno drago što prisustvuje ovakvom događaju.

- Ono što nije dobro jeste da imamo ljude koji imaju sve više problema sa kardiovaskularnim bolestima. Danas ni najsavremenije zemlje u svijetu nemaju kapacitete za liječenje. Budite ponosni danas, kada ste svjedoci otvaranja ovakve Klinike - rekao je Lončar.

Foto: RTRS 

Istakao je da je vizija Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, ekonomski jaka Srbija, a dok je tako, kaže Lončar, možete da računate na nas.

- Uvjerio sam se da Đajić ima odličan tim i saradnike i siguran sam da će praviti još bolje rezultate - rekao je Lončar.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije nakon ceremonije svečanog otvaranja obišli su prostorije Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

- Dosanjali smo san da Republika Srpska ima Kliniku za kardiohirurgiju. Hvala Vam - rekao je Boško Radomir anesteziolog prilikom susreta sa zvaničnicima Srpske i Srbije.

Klinika za kardiohirurgiju biće od velike koristi pacijentima jer neće više morati da odlaze u inostranstvo gdje su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, nego će to moći obaviti u Banjaluci.

Foto: RTRS

Novom klinikom ispisaće se nove stranice istorije zdravstvenog sistema u Srpskoj. Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu "Јužno krilo" i površine je više od hiljadu metara kvadratnih.

Foto: RTRS

Sastoji se od četiri operacione sale opremljene po svjetskim standardima, te od ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata.

Već u junu su počele operacije vitalno ugroženih pacijenata u ovoj Klinici i da je do sada operisano 40 pacijenata.

Foto: RTRS

Ono što je posebno bitno - jeste da pacijenti više neće morati ići u inostranstvo i čekati na operacije već će to sve moći uraditi u Banjaluci.

Foto: RTRS

U pomoć našim ljekarima dolaziće i stručnjaci iz Srbije.