latinica  ћирилица
12/09/2022 |  13:55 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Dodik: Brisel da izdvoji više sredstava za zemlje Zapadnog Balkana (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice.
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa - Foto: RTRS
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesaFoto: RTRS

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

- U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin - rekao je on.

Foto: RTRS

Dodik je naglasio da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: RTRS

Dodik je naveo da je na sastanku govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu, te da je bio u manjini kada je rekao da je riječ o specijalnoj operaciji i da male zemlje ne treba da se miješaju u sukobe velikih.

Foto: RTRS

Učesnici sastanka lidera Brdo-Brioni procesa uputili su poruku EU da do kraja ove godine BiH dodijeli kandidatski status, te da se ubrza pregovarački proces za ostale zemlje učesnice.