latinica  ћирилица
12/09/2022 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Brdo-Brioni: Do kraja godine BiH dati kandidatski status

Učesnici sastanka lidera Brdo-Brioni procesa uputili su danas poruku EU da do kraja ove godine BiH dodijeli kandidatski status, te da se ubrza pregovarački proces za ostale zemlje učesnice.
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa - Foto: RTRS
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesaFoto: RTRS

Sa 11. sastanka lidera, koji je danas održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a na kojem su učestvovali i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, poručeno je da se do kraja godine ukine vizni režim za zapadni Balkan.

Lideri su pozvali EU da pomogne zemljama regiona u prevazilaženju energetske i ekonomske krize, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Među učesnicima skupa bili su, između ostalih, i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Bajram Begaj.

Učesnici su zahvalili Pahoru na organizaciji Brdo-Brioni procesa i istrajnosti u održavanju ove platforme dijaloga, kao i Milanoviću, kodomaćinu ovog procesa.

Zahvalili su Pahoru za lični angažman da zemlje regiona po ubrzanoj proceduri postanu zemlje članice EU, navodi se u saopštenju.

Učesnici su potvrdili snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom preduslovu za rješavanje otvorenih pitanja i jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Na sastanku lidera razgovarano je o trenutnoj ukupnoj situaciji u regionu i Evropi, sa akcentom na evropske integracije.

Pozvano je na ubrzanje procesa proširenja EU za region, kao geopolitičkom preduslovu za stabilnu i perspektivnu Evropu, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnji samit održan je bez stranih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice.

Ovo je 11 sastanak lidera regiona od pokretanja inicijative Procesa Brdo-Brioni 2010. godine.