latinica  ћирилица
12/09/2022 |  14:52 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Milanović: Ključno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović istakao je danas na regionalnom samitu Brdo-Brioni da je za stabilnost BiH ključno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti.
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa - Foto: RTRS
Sastanak lidera Brdo-Brioni procesaFoto: RTRS

On je rekao da je prije početka ovog sastanka želio da se u zajedničkoj deklaraciji pomene konstitutivnost naroda u BiH, ali da su to neki od učesnika skupa iz BiH odbili.

- Moja dužnost je bila da to uradim, ali je odbijeno, i tada smo odlučili da na deklaraciju nećemo ići ali smo na kraju ipak našli nešto zajedničko - naveo je Milanović.

On je rekao da pominjanje konstitutivnosti naroda smeta nekima u BiH, te da se sa sličnim problemom suočio na samitu NATO-a u Briselu.

- Tada sam se morao boriti i prijetiti blokadom zajedničkog dokumenta prije nego što je u završni tekst komunikea samita NATO-a ušao običan pomen dejtonskog paketa oko kojeg se sve vrti. Јedan broj država je bio protiv toga, i to vam govori u kakvim okolnostima živimo, da se moramo boriti za osnovna prava - istakao je Milanović.

Komentarišući to što BiH još nije dobila kandidatski status EU, Milanović je ocijenio da je davanje tog statusa Ukrajini, a ne BiH nemoralno i užasno.

- Da sam tada bio u poziciji predstavnika Hrvatske u Evropskom savjetu, uslovio bih davanje kandidatskog statusa Ukrajini istovremnim davanjem kandidatskog statusa BiH. Ukrajini to neće previše pomoći, kao i BiH, to je više simbolički, ali pokazuje određeni stav - istakao je Milanović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je proširenje EU bitno za stabilnost zapadnog Balkana.

- Pozivamo na napredak procesa proširenja. Pozivamo da se osigura BiH status kandidata do kraja 2022. godine. Posvećenost dijalogu je jedini način da se prevaziđu bilo kakve razlike ili nerazumijevanja u našem odnosu - rekao je Pahor.

Pahor je dodao da je za politiku gradnje koja uključuje male korake, te da od EU treba tražiti da ponovo razmotri svoju odluku.

Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana danas je izostala sa procesa Brdo-Brioni jer BiH ne želi da prihvati hrvatski stav o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH.