latinica  ћирилица
12/09/2022 |  18:09 ⇒ 13/09/2022 | 08:59 | Autor: RTRS

Pašalić odgovorio Trivićevoj: O podsticajima i subvencijama svjedoče korisnici od Krajine do Hercegovine (VIDEO)

U ovoj godini iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda poljoprivrednicima 105 miliona maraka. Naredne - i do 150 miliona.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Nabavljena je poljoprivredna mehanizacija, oprema u stočarstvu, sistemi za navodnjavanje, plastenici, junice, protivgradne mreže.

Subvencionisani su poljoprivrednici čija su gazdinstva pretrpjela štetu zbog vremenskih nepogoda i nezapamćene suše.

Ovako je resorni ministar Boris Pašalić odgovorio Јeleni Trivić, koja Vladu optužuje za nebrigu o poljoprivrednicima.

Predizborna kampanja preselila se i na žitnice. Prebrojavaju se podsticaji, koji, kažu u Ministarstvu, za Јelenu Trivić gotovo i ne postoje. Kolika je briga izvršne vlasti o poljoprivrednicima, ističu, govore brojni korisnici podsticaja od Krajine, preko Lijevča, Semberije pa do Hercegovine. Među njima i Sreten Ivanović iz Amajlija .

- To koristim, to je ove godine, za čudo odrađeno, strahovito brzo, efikasno, zadovoljan i prezadovoljan što se ovoga tiče, ne mogu reći ništa drugo, dato je. I koliko vidim niko živ nije odbijen, znači ko god da je aplicirao, dobio je, šta god da je tražio, dobio je - rekao je poljoprivrednik iz Amajlija kod Bijeljine Sreten Ivanović.

Zbog tropskih vrućina i manjka padavina štetu su imali i proizvođači duvana, povrtari i voćari. Resorno ministarstvo im je pomagalo kroz podsticaje i subvencije.

- Imali smo subvencije za dizel gorivo, za razne neke stvari, za kapitalne investicije, tako da sve u svemu smo zadovoljni - naveo je voćar Radivoje Vuković.

Protekle dvije godine bile su veoma teške za svinjogojce, ali zahvaljujući mjerama Vlade i resornog ministarstva te isplaćenim sredstvima iz Kompenzacionog fonda uspjeli su održati proizvodnju.

- Moram isto tako da se zahvalim ministarstvu i Vladi Srpske koja je tako da kažem spasila proizvodnju tovnih svinja. S tim što je izdvojila dodatne mjere od 50 KM po tovnoj svinji i jednostavno vez tih mjera, mi sada uopšte ne bi imali šta da ponudimo na tržištu - rekao je svinjogojac Dragiša Cvetković.

Ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću zasmetale su tvdnje Јelene Trivić da vlast ne vodi brigu o poljoprivrednicima, da nema podsticaja, osim za podobne, i da su nam žitnice puste.

- Kad je u pitanju tvrdnja da se podsticaji isplaćuju samo podobnima, Јelena Trivić ima u svom okruženju mnogo ljudi koji su korisnici naših podsticaja, tako da se podsticaji isplaćuju na način da proizvođači koji ispune formalne uslove, da su registrovani u našem registru, izvrše određene obaveze u smislu plaćanja doprinosa, svi dobijaju podsticaje, bez obzira kako se zovu, odakle su i kojoj političkoj partiji pripadaju - naveo je Pašalić.

Pašalić navodi da bi više volio da je od Trivićeve čuo prijedlog kako da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja, ali kaže,to se neće desiti jer ona o tome ništa ne zna .Zamolio ju je da prestane širiti neznanje preko društvenih mreža i najavio novu podršku poljoprivrednicima i u jesenjoj sjetvi.