latinica  ћирилица
13/09/2022 |  15:47 | Autor: SRNA

Radi se na predmetu o zločinima nad Srbima u selu Bravnice kod Јajca

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH radi na predmetu protiv četiri osobe prijavljene po komandnoj odgovornosti za zločine koji su na današnji dan 1995. godine počinjeni nad srpskim civilima u selu Bravnice kod Јajca, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za ove zločine počinjene u akciji Hrvatske vojske "Maestral" 1995. godine još niko nije odgovarao.

Grubešić je naveo da je u ovom predmetu saslušan izuzetno veliki broj svjedoka, da je prikupljena materijalna dokumentacija, te da je izvršen uvid u arhive Ministarstva odbrane.

- Po naredbi tužioca izvršene su dodatne istražne radnje, a poteškoću u procesuiranju predmeta predstavlja situacija što se svi prijavljeni nalaze izvan BiH i borave u Hrvatskoj - naglasio je Grubešić.

Grubešić je najavio da će se u narednom periodu preduzeti aktivnosti u skladu sa regionalnom saradnjom tužilaštava, kako bi se pronašao način za nastavak procesuiranja ovog predmeta, u pravosudnim institucijama BiH ili Hrvatske, sa ciljem borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zbog boravka prijavljenih osoba u drugoj državi.

Operacija "Maestral" bila je prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i takozvane Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori uključujući gradove Drvar, Šipovo, Јajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

U septembru i oktobru 1995. godine, zajedničke snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, okupirale su područje 13 zapadno-krajiških opština i protjerali 120.000 Srba.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ranije je rekao da je u mjestu Bravnice, prema krivičnoj prijavi MUP-a Republike Srpske, u izbjegličkoj koloni, koja se kretala na pravcu Donji Vakuf, odnosno Srbobran-Јajce 13. septembra 1995. godine stradalo na desetine civilnih lica, najmanje 32.