latinica  ћирилица
14/09/2022 |  13:46 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Preminula glumica Irena Papas

Grčka glumica i pjevačica Irena Papas, poznata po ulogama u filmskim klasicima iz 1960-tih "Grk Zorba" i "Topovi sa Navarona", preminula je u 97. godini, saopštilo je danas grčko Ministarstvo kulture.
Irena Papas (Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI, ilustracija) -
Irena Papas (Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI, ilustracija)

- Veličanstvena, dostojanstvena i dinamična Irena Papas bila je oličenje grčke ljepote na bioskopskim platnima i na sceni, međunarodna zvijezda koja je zračila helenizmom - izjavila je grčki ministar kulture Lina Mendoni.

Ona je dodala da Irena Papas snagom svog talenta i šarmom svoje ličnosti, osvojila svijet bioskopa i pozorišta.

Glumica je bolovala od Alchajmerove bolesti posljednjih godina, prenose grčki mediji. Ministarstvo kulture nije saopštilo kada je umrla.

Njena karijera trajala je 50 godina, a posljednje uloge imala je u filmovima "Mandolina kapetana Korelija" 2001. godine sa Penelopom Kruz i Nikolasom Kejdžom i "Slika koja govori" Manoela de Olivere 2003. godine u kome je igrala sa Katrin Denev i DŽonom Malkovičem.

"Grk Zorba", čuveni filmski hit iz 1964. godine, u kome je igrala sa Entonijem Kvinom i Alanom Bejtskom, očarao je publiku širom svijeta zajedno sa muzikom, posebno "Zorbinim plesom" kompozitora Mikisa Teodorakisa.

Irena Papas sarađivala je i sa pokojnim kompozitorom Vangelisom na albumu folk muzike.

Ostaće upamćena i po ulozi Elektre 1962. godine u istoimenom filmu reditelja Mihalisa Kakojanisa, prema djelu Euripida.

Njeni liberalni politički stavovi odveli su je egzil u Italiju i SAD od 1967. do 1974. godine, u vrijeme vlasti desničarske vojne hunte u Grčkoj.

Papasova je bila simbol ljepote Sredozemlja sa crnom kosom, blijedom puti i gustim povijenim obrvama.

Iako se dva puta udavala Papasova je listu "Korijere dela sera" rekla 2004. godine da je "strast njenog života" bio američki glumac oskarovac Marlon Brando, koga je prvi put srela 1954. godine u Rimu i posljednji put 1999. u Atini.