latinica  ћирилица
14/09/2022 |  17:17 | Autor: SRNA

Golić: Predložena legalizacija stambenih objekata izgrađenih do kraja 2013. godine

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u parlamentu Srpske da se kroz izmjene sadržane u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, legalizacija smatra opštim interesom za Republiku Srpsku.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Ona je navela da su sve lokalne zajednice jednoglasno prihvatile da 2013. godina bude referentna tačka do koje bi svi objekti dobili rješenje o legalnosti.

- Propisano je da jedinice lokalne samouprave donesu odluke o legalizaciji i u svojim budžetima planiraju sredstva za olakšice za određene socijalne kategorije - rekla je Golićeva u obraćanju poslanicima.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, predviđa da bude omogućena legalizacija individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine, a čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

U tekstu Prijedloga zakona navodi se da se legalno izgrađenim objektima smatraju i pomoćni objekti koji su u funkciji glavnog kao što su garaže, ljetne kuhinje, ostave i slično, osim složenih objekata u smislu Zakona o uređenju prostora i građenju, a koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine i nalaze se na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske izrađenim od 2012. do 2013. godine.