latinica  ћирилица
14/09/2022 |  19:53 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Prijedor: Obilježen dan nestalih i poginulih Republike Srpske

Polaganjem vijenaca ispred Centralnog spomen-obilježja "Za krst časni" u Prijedoru, posvećenog borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, večeras je obilježen 15. septembar - Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.
Dan nestalih i poginulih - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Dan nestalih i poginulih - polaganje vijenacaFoto: SRNA

Zamjenik predsjednika gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Kneginjić istakao je da su porodice ogorčene radom Instituta za nestala lica BiH, navedeći da je u pitanju nerad i totalna ležernost prema Srbima.

On je podsjetio da Srpska traga za 1.648 lica, od kojih su 1.011 civili, te da bi, s obzirom na to da su u protekloj godini identifikovana 22 Srbina, tom dinamikom bilo potrebno 183 godine da svi budu pronađeni.

- Mi moramo ponovo tražiti da u Republici Srpskoj imamo svoj institut za traženje nestalih - rekao je Kneginjić novinarima u Prijedoru.

Lazo Marčetić u ratu je ostao bez sina kojeg i dalje traži, a njegov Đorđo je imao 34 godine.

- Poruka bi bila da se potrude malo ne bi li se pronašlo ikada išta. Žalosno, već 27 godina čekamo, a ne možemo naći ni kost. Onda znate kakva su očekivanja, a prekosutra je tačno 27 godina kad je nestao gore na Vranskoj kod Krupe - rekao je Marčetić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da će Republika Srpska trajati onoliko koliko bude trajalo sjećanje na one koji su za nju dali živote.

- Ovdje se sloboda uvijek plaćala krvlju. Zato mi ne smijemo pustiti da zaborav ubije istinu da nam se opet ne bi dešavale takve stvari - poručio je Kovačević.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da su ti ljudi dali živote da bi danas u miru živjeli.