latinica  ћирилица
15/09/2022 |  12:09 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija obilježile Dan srpskog jedinstva (FOTO/VIDEO)

U Bijeljini je danas održana centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Dan srpskog jedinstva - Foto: RTRS
Dan srpskog jedinstvaFoto: RTRS

Ceremoniji su prisustvovali Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Prisustvovali su i ministri u vladama Srpske, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Patrijarh Porfirije rekao je da je zastava u načelu simbol jedinstva i znak suštinskog i dubinskog indentiteta jednog naroda.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da Republika Srpska i Srbija treću godinu zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.

Predsjednik Srbije rekao je da istorijski trenutak zahtijeva od srpskog naroda da se ujedini pod zastavom, srpskom trobojkom.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da srpski narod mora da ostanem čvrst i istrajan i da se bori i čuva svoje jedinstvo.

Dodik je istakao da Srbi danas imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, u sjećanje na 15. septembar 1918. godine kada je počeo proboj Solunskog fronta.

Povodom ovog praznika Savez studenata Filozofskog fakulteta Banjaluka organizuje predavanje o Stradanju srspkog naroda u BiH tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i temi "da li se istorija srpskog naroda u BiH ponavlja".