latinica  ћирилица
16/09/2022 |  11:28 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Prijedor: Promovisana nova izdanja iz edicije "Ovjenčani" i "Tragovi" (VIDEO)

Nova izdanja iz edicije "Ovjenčani" i "Tragovi" promovisana su u okviru programa 50. Književnih susreta na Kozari.
Prijedor: Promocija novih izdanja - Foto: SRNA
Prijedor: Promocija novih izdanjaFoto: SRNA

U ediciji "Ovjenčani" objavljena su "Izabrana djela Blaža Koneskog", dobitnika nagrade Skender Kulenović 1985. godine. U ediciji "Tragovi" objavljena je knjiga o novinaru i humanisti Marinu Zurlu.

Profesor Slađana Milenković iz Sremske Mitrovice, urednik izdanja "Izabrana djela Blaža Koneskog" iz edicije "Ovjenčani", rekla je da je priredila izbor iz djela Koneskog koji je nagradu Skender Kulenović dobio 1985. godine na Kozari.

- Posao je išao u skladu riječima Vladana Desnice "nema mesta žurbi, ionako se u životu postigne sve", tako ni nas ova korona nije omela, iako su arhivi bili zatvoreni, muzeji takođe, građa nedostupna, ali desilo se ono što je trebalo da se desi, Izabrana djela Blaža Koneskog su upravo tu pred nama - rekla je Milenkovićeva.

Vedrana Radinović, priređivač knjige o Marinu Zurlu iz edicije "Tragovi", istakla je da je knjiga bitna zato što je Zurl veliki humanista koji se bavio djecom s Kozare tako što je spajao izgubljenu djecu sa svojim porodicama.

- Istraživački rad je trajao dvije godine i bilo je emotivno teško raditi, jer su to priče pune emocija i možda je to bio najteži dio posla - istakla je Radinovićeva.

Marino Zurl je bio novinar koji je životni poziv pretvorio u svoje životno djelo jer je godinama pronalazio bivše logoraše iz ustaških logora u Staroj Gradišci, Јasenovcu ili Јablancu, koji su živjeli pod drugim imenima i vraćao im identitet, te imao serijal više od 180 ispovijesti u zagrebačkoj Areni u rubrici pod nazivom "Arena traži vaše najmilije".

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izrazila je zadovoljstvo što su promovisana nova izdanja izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari.

- Do sada smo objavili 11 knjiga iz edicije "Ovjenčani", a tu su i edicije "Tragovi" i "Svjedočenja". U pripremi su i knjige o Tihomiru Ilijaševiću koja će biti iz edicije "Svjedočenja", kao i monografija o Sretenu Stojanoviću za koju očekujemo da će biti gotova do kraja godine", istakla je Kasalovićeva.