latinica  ћирилица
16/09/2022 |  13:34 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Dodik: Energetska pitanja u fokusu razgovora sa Putinom (VIDEO)

Najvažnija pitanja koja ću imati sa predsjedikom Rusije Vladimirom Putinom su energetska pitanja, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji će se 20.septembra u Rusiji sastati predsjednikom Ruske Federacije.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Mi smo veoma zainteresovani da napravimo ovaj gasovod /od Srbije ka Srpskoj/. Ruska snaga je odobrila taj projekat, ali imamo zastoj u pogledu odlučivanja na nivou BiH i to predstavlja kočnicu - rekao je Dodik.

Istakao je da je vjerovao da će moći da riješi to pitanje u Sarajevu prije puta i da proglasi početak investiranja.

- Međutim, to nije moguće, jer u Sarajevu na to gledaju na neproduktivan i neočekivano loš način. Oni očekuju da dobiju gas od Rusa, a da spriječe sve što Rusija želi da uradi, sa nama ili sa njima - poručio je Dodik.

Naglasio je da je Rusija dokazani prijatelj Republike Srpske.

- Isključivost koju vidimo na Zapadu u pogledu "ili ste za Rusiju ili ste za nas" apsolutno treba odbaciti, jer mi moramo da sarađujemo sa svima koji sa nama žele da sarađuju.

Dodik kaže da je cijena nesaradnje ultimatum i da je to onda podaništvo, na koje Srpska ne može pristati.

On je istakao da će sa Putinom razgovarati i o misiji Altea u BiH i da će mu predložiti da Rusija podrži produžetak te misije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u novembru.

Dodik je naveo da će predložiti Putinu da se Rusija založi da se produži ta misija, jer smatra da je imala neki značaj, osim u jednom dijelu kada je pokušala da napravi neki novi pristup.

- Ali, u svakom slučaju, da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki o nekom ulasku BiH u NATO u nekom značajnom obimu ili nešto slično, mislim da je najbolje da ostane Altea u BiH - rekao je Dodik.