latinica  ћирилица
16/09/2022 |  14:19 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

"Kočićevo pero" u rukama Miloša Latinovića

Nagrada "Kočićevo pero" uručena je danas književniku Milošu Latinoviću za roman "Etape noći" u Vukovoj zadužbini u Beogradu.
Beograd - nagrada Kočićevo pero" Milošu Latinoviću - Foto: SRNA
Beograd - nagrada Kočićevo pero" Milošu LatinovićuFoto: SRNA

Priznanje, koje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, Latinoviću su uručili glumica i književnica Eva Ras u svojstvu ambasadora Kočićeve zadužbine i član žirija za dodjelu nagrade Mladen Vesković.

Govoreći o laureatu i njegovom djelu, Vesković je istakao da su on, Nikola Vukolić kao predsjednik i Miljenko Јergović kao treći član žirija jednoglasno odlučili da Latinovićeve "Etape noći" nagrade "Kočićevim perom".

- Miloš ne piše preteško i nepotrebno, niti stvara famu od svog književnog stvaralaštva. On na vrlo inteligentan način govori o istorijskim likovima, a njegovi opisi su autentični i skrupulozni - naveo je Vesković u obzrazloženju odluke žirija.

Prema njegovim riječima, nagrada Kočićeve zadužbine je pohvala za "Etape noći", ali i za cijeli Latinovićev opus, o čijem kvalitetu svjedoči činjenica da je nagrađeno djelo druga piščeva knjiga koja je prevedena na ruski jezik.

Vukolić je rekao da su Latinovićeve "Etape noći" napisane kočićevskim jezikom - iskreno, toplo i sa puno ljubavi, kao i da je sličnost između laureata i Kočića to što se Latinović u "Etapama noći" divno stopio sa Banatom kao svojim zavičajem, baš kao što je u svojim djelima činio i pisac čiju je nagradu dobio.

- Kad u Beogradu ne izađe sunce, izađe dobra knjiga. Kao što sunce izlazi, tako i knjige izlaze da se sačuva ono što se zapiše i napiše, a Latinović je to u svojoj knjizi uradio na najbolji način. Neka poglavlja su prave literarne freske iz proteklih pet vijekova. Latinović je ovim djelom potvrdio da je ušao u red naših najdarovitijih pisaca - ocijenio je Vukolić.

Latinović se kolegama zahvalio na lijepim riječima, kao i na odluci da mu dodijele nagradu, jer ona za njega, kako je istakao, ima simboličku vrijednost i značenje.

- Kada sam slušao priče mog dede, po kome sam dobio ime, on je uvek isticao dva lika kao svoje perjanice – Ćopićevog Јovandeku Babića i Kočićevog Davida Štrpca. To su dva lika na čijem je poštenju, upornosti i doslednosti izgrađena ova zemlja. U Kočićevoj prozi je mnogo tihih heroja, a mnogi tumaraju i kroz "Etape noći" - rekao je Latinović, koji je objavio deset romana.

Latinović je napisao i desetak dramskih tekstova i nekoliko zbirki priča, objavljivao je i eseje, studije, monografije i književne priloge, a bavio se i novinarstvom.

Prije "Kočićevog pera" dobio je četiri prestižna književna priznanja, među kojima su Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" i nagrada "Laza Kostić".