latinica  ћирилица
17/09/2022 |  12:36 ⇒ 20:16 | Autor: B92

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije (VIDEO)

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.
Vučić sa kadetima - Foto: RTRS
Vučić sa kadetimaFoto: RTRS

Svečanost je počela u 10 časova, a prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na početku pozdravio mlade oficire pred Skupštinom Srbije sa "Oficiri i kadeti, zdravo!".

Pročitan je ukaz predsjednika Republike Srbije o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsjednik Srbije je onda dodijelio najuspješnijim potporučnicima pištolje sa posvetom. Najbolji kadeti Vojne akademije su Miloš Kostić - prvi u rangu u vidu RV i PVO, opšti uspjeh 9,66, Aleksandar Nikolić - prvi u rangu u vidu KoV, opšti uspjeh 9,16 i Kristina Živanović - prva u rangu u službama, opšti uspjeh 9,96.

Najbolji kadet medicinskog fakulteta VMA je Mladen Hadži Makunčević, sa opštim uspjehom 9,96.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima ispred Narodne skupštine.

- Univerzitet odbrane obradovao nas je novom generacijom potporučnika. Srbija je danas mnogo bogatija, bogatija za još jednu generaciju potporučnika koja ne pamti ratove. Čestitam vam završetak školovanja - rekao je on.

Takođe, prema njegovim riječima, gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranje velikih domena vojske Srbije.

- Samo Vojska iz naroda mogla je onako da se brani i odbrani u Prvom svjetskom ratu, na Košarama, Kačaniku. Birajući profesiju oficira oni na nedvosmislen način pokazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, zato mi želimo mir. Mi želimo da mladi poput vas ovde grade svoje porodice. Srbija je opredijeljena da slijedi put vojne neutralnosti, nikome ne prijetimo, nije nam namjera da izazivamo zebnju i strah - jasno je poručio Vučić.

Dodao je da će se učiniti sve da njihov životni standard bude na najvišem nivou, a rast plata najviši u modernoj istoriji.