latinica  ћирилица
17/09/2022 |  14:07 | Autor: SRNA

Služen parastos za 16 ubijenih Srba u Serdarima

Zločin nad Srbima u Serdarima kod Kotor Varoša jedan je od najstrašnijih i najmonstruoznijih jer je počinjen nad nedužnim civilima, među kojima je bilo i djece, a čiji je jedini grijeh bio što su pravoslavni hrišćani, poručeno je danas sa obilježavanja 30 godina od ovog zločina.
Parastos - Foto: RTV Slobomir
ParastosFoto: RTV Slobomir

Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 članova porodica Serdar, Tepić i Bencuz iz ovog sela koje su prije 30 godina ubili, a potom masakrirali pripadnici muslimanskih snaga.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da za ovo zlodjelo ruka pravde još nije stigla zločince, pripadnike muslimanskih paravojnih formacija.

- Krajnje je vrijeme da se na adekvatan način procesuiraju svi odgovorni za ovaj, ali i za druge zločine na prostoru BiH, jer po broju osuđenih i procesuiranih osoba ispada da su samo Srbi bili učesnici proteklog rata - naglasio je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizcije Kotor Varoš Miladin Savanović poručio je da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem da oni koji dijele pravdu to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince - rekao je Savanović i dodao da je jedini grijeh nevino stradalih što su bili pravoslavni hrišćani.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je branio Republiku Srpsku.

Parastos za ubijene služili su paroh vrbanjački Dragan Mijatović i protojerej Stanoja Zeljković.

Cvijeće kod spomen-obilježja položile su delegacije boračkih organizacije, načelnik opštine Kotor Varoš i porodice nevino stradalih žrtava.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Јelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.