latinica  ћирилица
17/09/2022 |  15:11 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

U Pranjanima obilježeno 78 godina od misije "Halijard"

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca danas je obilježeno 78 godina od misije "Halijard", u kojoj su srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića spasili američke i druge savezničke pilote tokom Drugog svjetskog rata.
Pranjani: 78 godina misije "Halijard" - Foto: SRNA
Pranjani: 78 godina misije "Halijard"Foto: SRNA

Operacija "Halijard" bila je najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine sa poletno-sletnih staza izgrađenih u ruralnim dijelovima okupirane Јugoslavije.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio poletno-sletnu stazu kako bi spasavanje bilo moguće.

Obilježavanju u Pranjanina prisustvovali su predstavnici Vlade i Vojske Srbije, kao i predstavnici drugih savezničkih zemalja koje su bile dio operacije "Halijard".

Obraćajući se prisutnim kao izaslanik predsjednika Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, rekla je da stanovnici Pranjana i drugih sela u Srbiji i Republici Srpskoj i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini nisu imali dilemu da li treba da rizikuju svoje i živote svojih najmilijih kako bi spasili savezničke živote.

- Ova operacija autentično je svjedočanstvo o solidarnosti srpske vojske sa ratnim drugovima iz SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja - dodala je ona.

Gojkovićeva je rekla da je misija "Halijard", odnosno operacija "Vazdušni most", jedan od simbola savezničke borbe u Drugom svjetskom ratu, i svijetli primjer hrabrosti i čovječnosti, zapisan velikim slovima u srpskoj, evropskoj i svjetskoj istoriji ratovanja.

- Spasavajući savezničke pilote, srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, izveli su jedan od najvećih herojskih podviga tokom nacističke okupacije Srbije u Drugom svjetskom ratu - navela je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, to je istovremeno bio čin patriotizma i junaštva, ispunjen dubokom sviješću o tome koliko je značajno da se zajedno sa saveznicima stane na stranu slobode i pravde.

Gojkovićeva je rekla da će ostati zabilježeno da ni rizik od strahovite odmazde, pa i od same smrti, nisu uplašili Ravnogorce i srpske seljake u svojoj plemenitoj namjeri da spasu živote svojih prijatelja i savjeznika.

Ona je dodala i da je srpski narod uvijek bio poznat po svojoj pravdoljubivosti, slobodarskom duhu i po tome da jako dobro zna da slobodu cijeni više od svega, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Gojkovićeva je podsjetila na slavne Srbe od vojvode Putnika do Karađorđa i cara Lazara, koji je sa svojom vojskom stao na branik, ne samo svoje otadžbine, već i čitave Evrope.

Obilježavanju su prisustvovali penzionisani potpukovnik američke avijacije DŽon Kapelo, koji je i predsjednik Fondacije misija "Halijard", zatim komandant Komande specijalnih operacija za Evropu general-major Stiven Edvards i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.