latinica  ћирилица
17/09/2022 |  19:50 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Međunarodni književni susreti u Banjaluci (VIDEO)

U Banjaluci se održavaju Međunarodni književni susreti.
Međunarodni književni susreti u Banjaluci - Foto: RTRS
Međunarodni književni susreti u BanjaluciFoto: RTRS

Udruženja književnika Republike Srpske uručilo je danas nagradu "Otvorena knjiga" mađarskom piscu Ištvanu Turciju za ukupno književno djelo.

U najpoznatijem djelu "Praznina", u maniru elegije, Turci je pisao o ispraznosti čovjekovog života. Njegova poezija bavi se svakodnevnim padovima i posrtanjima čovjeka, ali i njegovim usponima.

- Јednom su Pikasa pitali koja mu je omiljena slika, a on je rekao da će to biti njegova sljedeća slika. Tako je i meni sa knjigama, meni je uvijek posljednja knjiga najdraža. Kad već čovjeka takva čast stigne da dobije međunarodnu nagradu za književnost, onda je sasvim logično da je to njegova najdraža nagrada - rekao je Turci.

Nagradom "Otvorena knjiga" mađarski pjesnik postaće počasni član Udruženja književnika Republike Srpske.

- Naša nagrada se sastoji od povelje, od skulpture otvorene knjige, rada akademskog slikara Sonje Bikić i naša je obaveza da Ištvanu Turciju objavimo knjigu izabranih pjesama do idućih Susreta - rekao je Predrag Bjelošević, Udruženje književnika Republike Srpske.

Poeziju su čitali domaći pjesnici u Muzičkom paviljonu Parka "Petar Kočić", među kojima su i Živojin Rakočević, Slobodan Јović i Јovanka Stojčinović Nikolić.

Ove godine Banjaluka je ugostila više od 30 pisaca iz deset država. Međunarodni književni susreti biće zatvoreni sutra, nakon turističkog obilaska Banjaluke.