latinica  ћирилица
17/09/2022 |  21:58 | Autor: SRNA

U Derventi održan Festival etno-pjesme

U Derventi je večeras održan Festival etno-pjesme, u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Derventa: Festival etno-pjesme - Foto: SRNA
Derventa: Festival etno-pjesmeFoto: SRNA

Publici su se predstavile etno-grupe Carsa iz Drvara, Tamjan iz Ugljevika, Vida iz Modriče, Lozice iz Loznice, te pjevačke grupe Pronija iz Prnjavora, Bosiljak Derventa, kao i domaćin organizator Festivala Srpsko kulturno-umjetničko društvo Derventa.

Rukovodilac Pjevačke grupe Srpskog kulturno-umjetničkog društva Derventa Milijana Žunić rekla da su zadovoljni odzivom pjevačkih grupa koje su se predstavile tradicionalnim i etno pjesmama, te da je večeras priređen raznolik i šarolik muzički program.

- Imali smo priliku da čujemo sve ženske grupe učesnike programa, koje su se predstavili pjesmama iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. U planu smo imali da Festival bude održan na otvorenom na Trgu, a zbog kiše održan je u prostorijama Centra za kulturu - izjavila je Žunićeva.

Ona je dodala da se festival etno muzike održava šeti put u Derventi i da je održavan i u vrijeme pandemije virusa korona i to na otvorenom prostoru.

Rukovodilac Etno grupe Lozice iz Loznice Dunja Blažić istakla je da se osjećaju lijepo u Derventi, a da je jedino kiša pokvarila planove za obilazak grada.

- Naša grupa ima četiri člana, s tim da četvrti član nije došao jer smo dobili prinovu u grupi. Ovo je naš prvi dolazak u ovaj dio Republike Srpske, to nam je posebno drago i jako smo zahvalni domaćinima Festivala što su nas pozvali - navela je Blažićeva.

Sutra od 10.00 do 13.00 časova biće održana radionica tradicionalnog pjevanja u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević", koju će voditi etnomuzikolog Zorana Guja.

Podršku održavanju Festivala dali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, te Gradska uprava Derventa.

Koncert pjevačkih grupa održan je u prostorijama Centra za kulturu.