latinica  ћирилица
18/09/2022 |  07:19 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Obilježavanje 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske

Centralna manifestacija povodom obilježavanja 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, biće održana danas u Kozarskoj Dubici.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

U porti Spomen – hrama Svete Petke biće služena liturgija, a kod spomen-krsta biće položeni vijenci i cvijeće za poginule srpske borce i civile.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te delegacija Srbije koju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

I u Novom Gradu danas će biti obilježeno 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji je ubijeno 106 ljudi, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija procjena materijalne štete u Novom Gradu iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona , a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona maraka.