latinica  ћирилица
18/09/2022 |  08:17 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Vlažni kolovozi, oprez zbog odrona

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH odvija po vlažnim kolovozima, a povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske dodatan oprez savjetuju na dionicama u kotlinama i duž riječnih tokova, zbog mjestimično guste magle koja smanjuje vidljivost.

Zbog radova na dionici magistralnog puta od kružnog toka kod Gimnazije u Banjaluci do Karanovca, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na petlji Јohovac izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja.

Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog farbanja tunela i instalisanja opreme izmijenjen je režim saobraćaja u tunelu "Čeljigovići" na dionici magistralnog puta entitetska granica /Lapišnica/-Ljubogošta, kao i u tunelu "Stambolčić" na magistralnom pravcu Pale-Podgrab.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na putu Stari Majdan - Banjaluka /Rudarska/ i dionici granica Republike Srpske /Bakračuša/ - Nevesinje jedan.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac - Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva - Razboj, Razboj - Tedin Han i Tedin Han - Teslić zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Teslić dva - Teslić tri - granica Republike Srpske/FBiH /Podjezera/.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na regionalnim putevima Prijedor tri - entitetska granica /Stara Rijeka/ za vrijeme prelaska radnih mašina preko ovog puta tokom eksploatacije rudnika Ljubija, kao i na pravcima Šipovo-entitetska granica /Novo Selo/ i Јezero - Šipovo.

Јednom kolovoznom trakom, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija na dionici magistralnog puta Foča - Goražde, u mjestu Filipovići /na samoj liniji razgraničenja/, te na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionoci regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Zbog izgradnje obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Јajce - Donji Vakuf zbog radova u tunelu "Skela", tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija na dionici auto-puta Zenica jug - Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima Bihać - Bosanski Petrovac, Tuzla - Lukavac, Žitomislići - Počitelj i Donji Vakuf -Travnik.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.