latinica  ћирилица
18/09/2022 |  08:46 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Majkama sa četvoro i više djece po 750 KM mjesečno sve dok je jedno od djece maloljetno

Majke koje imaju četvoro i više djece, a koje su nezaposlene, od septembra ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivaće je sve dok je bar jedno od djece maloljetno, rečeno je Srni u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Među uslovima i kriterijumima u odluci koju je donijela Vlada Republike Srpske stoji da će naknadu od 750 KM ostvariti majke sve dok najmlađe od četvoro i više djece ne navrši 18 godina.

Ova odluka Vlade stupila je na snagu u četvrtak, 15. septembra.

Finansijska pomoć uspostavljena ovom odlukom odnosi se na 2022. godinu, a prava iz ove oblasti će biti predmet zakonske regulative čija primjena se očekuje stupanjem na snagu 1. januara naredne godine, kao trajna mjera pronatalitetne politike.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku kojom se obezbjeđuje finansijska pomoć nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, u cilju podrške porodicama sa četvoro i više djece i pomoći održavanju kvaliteta porodičnog života.

Odlukom su propisani uslovi koje je potrebno da ispunjava roditelj kako bi ostvario pravo na finansijsku pomoć - da je nezaposlen, da ima četvoro ili više djece, od kojih je najmlađe dijete u dobi do 18 godina života, odnosno, od kojih je jedno od djece maloljetno. Zatim, da ima državljanstvo BiH/Republike Srpske i da ima mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i teritoriji Brčko distrikta sa entitetskim državljanstvom Srpske, na dan stupanja na snagu ove odluke.

Finansijska pomoć po ovoj odluci obezbjeđuje se u mjesečnom iznosu od 750 KM, počev od septembra, na način da se za roditelje koji su u evidenciji ЈU Јavni fond za dječiju zaštitu kao korisnici nekog od prava iz dječije zaštite obezbjeđuje odmah, a za sve ostale roditelje po podnošenju prijave na kavni poziv, i po utvrđivanju ispunjenosti uslova i rokova propisanih odlukom.

Јavni poziv raspisaće Ministarstvo porodice, omladine i sporta, i objaviti ga u Službenom glasniku Republike Srpske, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Ministarstva.

Po objavljivanju javnog poziva, potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava iz dječije zaštite posredstvom Јavnog fonda za dječiju zaštitu, a koji će finansijsku pomoć dobijati automatski, po osnovu evidencija koje vodi ovaj fond, podnesu zahtjev za finansijsku pomoć sa potrebnim dokazima na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta: Trg Republike Srpske jedan, Banjaluka.

Јavni poziv biće otvoren 30 dana.