latinica  ћирилица
18/09/2022 |  09:33 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Šatiljina: Srpskom narodu kao oslonac najvažniji savez sa Rusijom

Direktor Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe Natalija Šatiljina rekla je da Evropa ne može da razdvoji Ruse i Srbe, te da je za oslonac srpskom narodu najvažniji savez sa Rusijom.
Ruska zastava (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV) -
Ruska zastava (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV)

- Kada su dva naroda povezana svetinjama, to je najjača moguća veza, tako da Evropa čak i ako bude htjela, nikada ne bi mogla da razdvoji srpski i ruski narod - izjavila je Šatiljina za Večernje novosti.

Ona je istakla da Fondacija želi da podigne u Srbiji spomenik Nikoli Tesli, kao i da učestvuje u restauraciji više kulturnih objekata i hramova.

- U planu je i objavljivanje knjiga i filmova o prijateljstvu, kroz prizmu istorije odnosa Srbije i Rusije - navela je Šatiljina.

Ona je dodala da postoji mnogo oblasti za intenziviranje saradnje, i u kulturi, ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju...

- Svakodnevno gradimo kulturne mostove između Srbije i Rusije, pomažemo srpskim kompanijama da počnu da rade u Rusiji, radimo u partnerstvu sa advokatskom komorom koja pomaže građanima Rusije u svim pravnim pitanjima koja se pojave na teritoriji Srbije - rekla je Šatiljina.

Ona je podsjetila da je prije tri godine na inicijativu ove fondacije u Srbiju donesen hiton Gospodnji, i to dio odežde Isusa Hrista koji je obišao 80 crkava u Srbiji.

- Sada organizujemo prenošenje i moštiju Svetog Andreja Prvozvanog - dodala je Šatiljina.

Zahvaljujući njenoj inicijativi, 12 crkvenih zvona otišlo je u srpske hramove na Kosovu i Metohiji, pobratimljeno je šest srpskih i ruskih gradova, posljednji među njima su Rostov na Donu i Ivanjica.

Šatiljina je umjetnica, profesor baleta, koja živi u Srbiji i uzela je za slavu Svetog Iliju. Ona je i ktitor i donator nekoliko srpskih crkava i manastira.

Ona je istakla da je cilj Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe da intenzivira, proširi i ojača već postavljene temelje kulturne saradnje i razmjene između dvije zemlje.

Šatiljina je napomenula da je ova fondacija nastala u Sankt Peterburgu, a da je u januaru 2021. godine otvoreno i predstavništvo u Beogradu, s ciljem razvijanja kulturne i poslovne veze između Rusije i Srbije.

Prema njenim riječima, Fondaciju su podržale sve relevantne institucije Rusije, počev od Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga, Ministarstva poljoprivrede, industrije Rusije, kao i predstavnika ruskog Fonda za direktna ulaganja.

Šatiljina je navela da je u Srbiji ostvareno uspješno partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije, ministarstvima zdravlja, energetike, kulture i drugim relevantnim institucijama.