latinica  ћирилица
18/09/2022 |  09:43 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Anđelković: Amerika pokušava da uništi Republiku Srpsku (VIDEO)

Ako je tačno ono što se navodi u dokumentu koji je objavljen u medijima, a koji otkriva da je Vašington izdvojio čak 10 miliona maraka za kampanju opozicije, konkretno Јelene Trivić, onda je to veliki problem, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Iskreno se nadam da to nije tačno. Ako je tačno, to je težak udar na nacionalne interese. Američki novac se uvijek skupo plaća – poručio je Anđelković.

Anđelković je naglasio da su nakon završetka rata u BiH Amerikanci otvoreno rekli da ne doživljavaju Dejton kao trajno rješenje već kao fazu ka novim rješenjima.

- Drugim riječima, nastavljen je proces centralizacije i realizacije onoga za šta su se muslimani tokom rata borili oružjem. Mirnodopska agresija je zamijenila vojnu. Amerika pokušava da uništi Republiku Srpsku i to je fakat. Dok se Milorad Dodik nije učvrstio na vlasti oteto je preko 70 ovlašćenja Republici Srpskoj, a od 2006. godine taj proces staje. I to je Americi veliki problem. Nisu realizovali ono što su željeli, da dobiju unitarnu BiH uvučenu u NATO i sada vode jednu vrstu specijalnog rata – ocijenio je Anđelković.

Anđelković je upozorio da Amerikanci ne daju novac tek tako.

Napomenuo da uvijek treba da se sjetimo riječi Galbrajta mlađeg 1993. godine koji je posmatrao sa tenka rušenje Republike Srpske Krajine i rekao: "Vi Srbi ste se suprotstvaili našoj volji i zbog toga ćete ispaštati i vi i vaša djeca".

- Pa ako ti koji žele da ispaštamo i mi i naša djeca nekoga finansiraju to je uistinu jako loše za Republiku Srpsku i cijeli srpski prostor – zaključio je Abnđelković.

Povezane vijesti: 

"Vašington za kampanju Trivićeve izdvojio 10 miliona dolara"