latinica  ћирилица
18/09/2022 |  10:08 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Ćeranić: Bukurešt podržava konsenzus tri naroda u BiH

Ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić izjavio je Srni da Bukurešt podržava konsenzus tri naroda u BiH i da je prilikom nedavne posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ovoj zemlji dogovorena konkretna kulturna, obrazovna i duhovna saradnja sa Republikom Srpskom.
Slaviša Ćeranić - Foto: RTRS
Slaviša ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je rekao da je srpska nacionalna manjina u Rumuniji okupljena oko Saveza Srba i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske.

- Kroz političke procese, Savez Srba u Rumuniji aktivno djeluje na očuvanju etničkog identiteta, maternjeg jezika i svih prava koja pripadaju manjinama. Srbi u Rumuniji su priznata nacionalna manjina i peta su po brojnosti, od preko 20 nacionalnih manjina - rekao je Ćeranić.

On je ukazao da, prema Ustavu Rumunije, predstavnici srpske nacionalne manjine, zajedno sa ostalih 18 nacionalnih manjina, imaju zagarantovano mjesto u Parlamentu Rumunije.

- Trenutni predstavnik srpske nacionalne manjine u Parlamentu Rumunije je Ognjen Krstić, koji je ujedno i predsjednik Saveza Srba u Rumuniji - rekao je Ćeranić.

Ambasador BiH u Bukureštu je podsjetio da se Dodik nedavno sastao u Temišvaru sa predstavnicima Srba i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom Parlamentu Ognjenom Krstićem.

- Tom prilikom je iskazao veliku zahvalnost Rumuniji na podršci srpskoj zajednici i Savezu Srba. Nakon toga posjetio je temišvarsku Eparhiju i odlikovan je Ordenom Eparhije temišvarske za doprinos očuvanju srpskih interesa i veza - rekao je Ćeranić.

On je napomeno da je prilikom posjete dogovorena konkretna kulturna, obrazovna i duhovna saradnja sa Republikom Srpskom.

"Cijenimo zalaganje Rumunije za pristupenje BiH u EU"

Rekao je takođe da bilateralne odnose BiH i Rumunije karakteriše stabilnost, bez otvornih pitanja i kontinuirana oprijedjeljenost za proširenje dijaloga i saradnje u svim oblastima koje su od značaja za ove dvije zemlje.

- Cijenimo zalaganje Rumunije za pristupanje BiH Evropskoj uniji, kao i čitavog Balkana. Rumunija pruža podstrek BiH za sveobuhvatno sprovođenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme i ona postane punopravna članica EU - rekao je Ćeranić.

Ambasador BiH u Bukureštu je napomenuo da je prilikom razgovora sa predstavnicima vlasti u Rumuniji istaknuto da ta zemlja podržava konsenzus tri naroda, dijalog i kompromis predstavnika političkih subjekata u BiH koji imaju ili bi trebalo da imaju volje da manifestuju političku stabilnost, konstruktivan dijalog na svim nivoima i time potvrde pun demokratski kapacitet.

- Rumunija kao najveća zemlja jugoistočne Evrope je značajan partner BiH u regionu. Međutim, postoje ogromni potencijali u svim sferama koji nisu dovoljno iskorišteni, prije svega u privrednoj saradnji - rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, uz narastajuću kupovnu moć i veličinu tržišta od skoro 20 miliona stanovnika otvara se prostor za saradnju u nekoliko prioritetnih oblasti poput turizma, organske proizvodnje, energetike, namještaja i sektora informacionih tehnologija.

- Iskreno se nadam da će otvaranje počasnog konzulata, koji je planiran za kraj oktobra, te promocija turističkih potencijala BiH i Republike Srpske djelimično doprinijeti povećanju ekonomskih aktivnosti - dodao je Ćeranić.

Već je dosta rečeno o problematičnim odnosima sa Turkovićevom

Govoreći o saradnji Ambasade BiH u Bukureštu sa Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara i ministrom Biserom Turković, Ćeranić je podvukao da je dosta toga rečeno o problematičnim odnosima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH sa sjedištem i sa Turkovićevom.

- Izuzetak nije ni Ambasada BiH u Rumuniji. To se prije svega odnosi na antiustavno djelovanje Turkovićeve i donošenje odluka bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Bilo je pokušaja da se takva saradnja nametne i ambasadorima iz reda srpskog naroda, ali to nije urodilo plodom - rekao je Ćeranić.

Ambasador BiH u Rumunije je podvukao da je odlučan u zaštiti ustavnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma.