latinica  ћирилица
18/09/2022 |  10:14 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

Obilježavanje 27 godina od odbrane zapadnih granica

U Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje 27 godina godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije, što je istorijski događaj od republičkog značaja.
Obilježavanje 27 god. odbrane zapadnih granica - Foto: SRNA
Obilježavanje 27 god. odbrane zapadnih granicaFoto: SRNA

Tim povodom liturgiju u Spomen-hramu Svete Petke u pomen stradalim služi paroh dubički Slobodan Malinović, a prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, opštinski zvaničnici, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, porodice stadalih i brojni građani.

Nakon liturgije kod spomen krsta u porti hrama biće služen pomen i položeni vijenci i cvijeće, a zatim će se prisutnim obratiti zvnaničnici i gosti.

Kozarska Dubica je ove godine mjesto centralnog obilježavanja Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske, koje organizje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Obilježavanju ovog događaja prisustvovaće predstavnici institucija Republike Srpske, te delegacija Srbije koju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno opština, Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.