latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:07 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

K. Dubica: Položeni vijenci i služen pomen za stradale u hrvatskoj agresiji (VIDEO)

U porti Hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je služen pomen za srpske borce i civile stradale u odbrani zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije, a kod spomen krsta položeni su vijenci.
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a u ime Srbije ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ministar Milunović zahvalio je svim učesnicima odbrane zapadnog dijela Republike Srpske u septembru 1995. godine koji su bili hrabri da odole daleko jačem neprijatelju i odbrane svoju teritoriju, slobodu i čast.

- Siguran sam da oni, na onoj strani Save i Une, koji su preživjeli, duboko žale što su nogom kročili na našu zemlju. Neka im to bude opomena, a mi ovdje imamo Spomen-crkvu Svete Petke i spomen-krst kod koga ćemo se moliti svake godine i sjećati se naših stradalih - rekao je Milunović.

Milunović je podsjetio da je Dubica granatirana i 1991. godine, a da su 1995. u agresiju krenuli oni koji su željeli da izvrše zavjet svojih predaka u Drugom svjetskom ratu.

Vijence i cvijeće su položili i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u odbarni zapadnih granica, Boračke organizacije Srpske.

Kod spomen krsta vijence i cvijeće su položili načelnici opština Kostajnica i Kozarska Dubica Nikola Јanjetović i Radenko Reljić, brojne delegacije republičkih, gradskih i opštinskih udruženja i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i druge delegacije i pojedinci.

Kozarska Dubica je ove godine mjesto centralnog obilježavanja Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske, koje organizje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno opština, Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.