latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:14 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Drljača: Odbrana zapadnih granice Srpske presudno uticala na ishod rata

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca u Novom Gradu danas je obilježeno 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od agresije Vojske Hrvatske u septembru 1995. godine.
Miroslav Drljača položio vijenac kod spomen-obilježja poginulim borcima VRS - Foto: SRNA
Miroslav Drljača položio vijenac kod spomen-obilježja poginulim borcima VRSFoto: SRNA

Pomen je služen kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjica, dok su vijenci položeni kod ovog i centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su septembarski dani 1995. godine bili teški za građane ove opštine.

- Zahvaljujući Vojsci Republike Srpske i našim građanima izvojevana je pobjeda i nisu se ostvarili planovi Hrvatske. Da nije bilo tako mi danas ne bi živjeli i radili ovdje - rekao je Drljača.

Drljača je naglasio da je odbrana zapadnih granica presudno uticala i na ishod minulog rata, te da zbog toga treba sačuvati sjećanje na to.

- Drago mi je što smo ove godine uspjeli objaviti Monografiju Novogradske brigade, koja je značajan istorijski dokument - rekao je Drljača.

Komandant Novogradske brigade Ranko Dabić rekao je rekao je da je Hrvatska vojska planirala osvajanje Novog Grada, Kostajnice i Dubice i prolazak prema Prijedoru i Banjaluci.

On je objasnio da je u to vrijeme Novogradska brigada branila područje opštine Novi Grad od napada takozvane Armije BiH.

- Novogradska i Prnjavorska brigada i građani odbranili su se od napada i nanijeli teški poraz Hrvatskoj vojsci - rekao je Dabić.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, centralna manifestacija obilježavanja 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije održava se danas u Kozarskoj Dubici.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji je ubijeno 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.