latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:14 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Kostajnica: Položeni vijenci povodom Dana odbrane zapadnokrajiških opština

U Kostajnici je danas obilježen Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.
U Kostajnici obilježen Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije - Foto: SRNA
U Kostajnici obilježen Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresijeFoto: SRNA

Tim povodom na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vijence su položili delegacije Skupštine opštine i opštinske Boračke organizacije.

Nikola Јanjetović, načelnik Kostajnice izjavio je Srni da su Kostajnica i njeni građani dali veliki doprinos odbrani zapadnih granica Republike Srpske.

On je naveo da su u granatiranju opštine poginula tri civila Јanjka Kukrika, Milan Mijuk i Hata Bešić, dok su Kostajničani Boško Maksimović i njegov sedamnaestogodišnji sin Dražen poginuli u Novom Gradu, a vojnih gubitaka nije bilo.

Prema njegovim riječima, pričinjena je materijalna šteta koja je procijenjena na 40 miliona KM.

- Međutim, granica je ostala na rijeci Uni, a neprijateljske strane nisu prešle na teritoriju opštine i mi smo se danas okupili da odamo počast svima koji su odbranili zapadne granice Republike Srpske - rekao je Јanjetović.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miroslav Marinković istakao je da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske, jer "da su hrvatske oružane snage prešle rijeku Unu, teško bi se zaustavile i do Banjaluke".

On je istakao da su u odbrani Kostajnice učestvovali borci iz ove opštine, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada.

- Posebno bih naglasio da su borci treće dobi odigrali veliku ulogu jer su znali koga i šta brane. Veliku zahvalnost treba odati i komandantu odbrane grada i Borbene grupe Balj Dušanu Đenadiji - naveo je Marinković.

Zoran Predojević, koordinator boračkih organizacija regije Prijedor, istakao je da je odsudna odbrana bila u Kostajnici.

- Da je Kostajnica pala, vjerujte da bi pao kompletan zapadni dio Republike Srpske i mi danas ne bismo stajali ovdje i zato ne smijemo dozvoliti da zaboravimo sve te borce, i žive i mrtve, koji su svojim tijelima štitili nejač i civile iza svojih leđa - rekao je Predojević.

On je dodao da za agresiju regularne hrvatske vojske još niko nije odgovarao.

Na današnji dan prije 27 godine regularna hrvatska vojska izvršila je agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.