latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:51 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Brisel preporučuje suspenziju fondova za Budimpeštu

Evropska komisija preporučila je danas da bude suspendovano oko 7,5 milijardi evra iz fondova namijenjenih Mađarskoj usljed zabrinutosti zbog pada demokratskih standarda i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU, rekao je evropski komesar za budžet Јohanes Han.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

On je naveo da je Evropska komisija preporučila suspenziju sredstava uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za rješavanje nedostataka.

Han je, nakon sastanka evropskih komesara u Briselu, rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da odgovori na zabrinutosti.

On je pozdravio ponudu Mađarske za rješenje problema, ocijenivši da predloženi postupci "idu u ispravnom smjeru".

Agencija AP podsjeća da za bilo kakav postupak za suspenziju sredstava mora postojati saglasnost svih članica EU i da je za to potrebna kvalifikovana većina.

Novac odobren za Mađarsku dolazi iz "kohezionog fonda". Ovim se pomaže članicama da svoje ekonomije i infrastrukturu usklade sa standardima EU.

Evropska komisija u proteklih skoro deceniju optužuje mađarskog premijer Viktora Orbana da "urušava demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i narušava prava manjina".

Orban negira optužbe.

Šef orbanove kancelarije Gergeli Guljaš izjavio je juče da će administracija naredne sedmice parlamentu predati nove nacrte zakona za okončanje spora sa Evropskom komisijom i oslobađanje fondova EU.

On je istakao da će administracija od parlamenta zatražiti da odobri nacrt zakona ubrzanim procesom kako bi nove mjere stupile na snagu u novembru.

Fondovi EU nedostupni su za Mađarsku zbog spora o demokratskim standardima.