latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:07 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

Košarac: Trivićeva radi za međunarodni faktor, a protiv interesa Srpske

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je da već duži vremenski period postoje podaci da međunarodni faktor u BiH finansira opoziciju i da je, kako kaže, sasvim jasno da kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Јelena Trivić radi za međunarodni faktor, a protiv interesa Srpske i njenih građana.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- To je vidljivo, a znamo i da se, pored opozicije, finansiraju i neke nevladine organizacije i mediji. Ovo sa Trivićevom bila je prilika da se javnost u Republici Srpskoj upozna da se njena kampanja finansira u iznosu od 10 miliona američkih dolara - izjavio je Košarac Srni.

Prema njegovim riječima, potpuno je jasno da dijelu međunarodne zajednice smeta odgovorna i ustavna politika Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, čiji je cilj ustavna zaštita BiH, Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

On je istakao da je vidljivo da međunarodna zajednica ne bira sredstva i da je, nažalost, našla političke strukture u BiH, a prije svega u Republici Srpskoj, kao što je Trivićeva.

- Oni na svaki mogući način pokušavaju da promovišu politiku protiv Dodika i vrlo jasne politike institucija Republike Srpske, svrstavajući se jasno uz međunarodni faktor, kao i uz politiku koja bi jačala BiH, a štetila interesima Republike Srpske, za šta postoji niz primjera - naveo je Košarac.

On smatra da i nedavni sastanak opozicionara sa Kristijanom Šmitom sadrži dimenziju finansiranja njihove kampanje u iznosu od 10 miliona dolara, što dovoljno govori o tome da je dio međunarodne zajednice u BiH pronašao neke političke subjekte koji su spremni da za malo "ćara" i malo privilegija rade protiv interesa Republike Srpske, s ciljem da Dodika sruše s vlasti.

- Sve kampanje i javne tribine govore o tome da građani Srpske prepoznaju Dodikovu politiku, da mu daju podršku za sve što čini za Republiku Srpsku i njene građane. Mislim da je ćorav posao međunarodne zajednice i opozicije koji misle da će moći da pobijede građane, jer su i građani i narod uz politiku Dodika i institucija Republike Srpske - rekao je Košarac.

On smatra da je sasvim očito da opozicija prati i podržava politiku međunarodne zajednice i politiku probosanskih političkih struktura.

Košarac kaže da je simptomatično to što su i Trivićeva i opozicija potpuno svjesni poraza na predstojećim opštim izborima, jer su građani prepoznali da je jedino sigurna ona politika koju vode Dodik i Željka Cvijanović, koja je kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

- Koliko su dezorijentisani i koliko pokušavaju na sve moguće načine da dezavuišu i lažu političku javnost u Srpskoj, govori činjenica da, ne samo što koriste pare međunarodnog faktora, nego se koriste i morbidnim stvarima kao što su snimanje predizbornih spotova na Malom Zejtinliku na Sokocu - pojašnjava Košarac.

Košarac je istakao da je izbora u BiH bilo i prije, ali nijednoj političkoj partiji nije palo na pamet da koristi spomenike i grobove poginulih boraca Vojske Republike Srpske u predizborne svrhe.

- To nam govori koliko je Trivićeva nejaka. Republici Srpskoj treba jak predsjednik, kao što je Milorad Dodik - zaključio je Košarac.

U dokumentu američkog Odjeljenja za evropska i evroazijska pitanja navodi se da je na osnovu sporazuma sa specijalnim predstavnikom Metju Palmerom i ambasadorom Gabrijelom Eskobarom sa Јelenom Trivić i Mladenom Ivanićem i instrukcija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena neophodno dati deset miliona američkih dolara u gotovom novcu timu generala Dejvida Noulsa.

- Svrha ovih sredstava je sprovođenje agende utvrđene na sekretarskom sastanku u septembru 2021. godine /BR. 0709BHC21/ i tiče se jačanja uticaja i optimizacije sprovođenja američkih strateških odluka u oblastima pod ruskim uticajem, iznad svega, sprovođenja agende Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon izbora u Republici Srpskoj, BiH - navodi se u dokumentu.

Neophodno je obezbjediti 19.500.000 u valuti BiH u novčanicima od po 200 KM.

- Tim generala Noulsa je zadužen za prebacivanje novca koji će biti prebačen istim letom R08433-LQSA 4. avgusta u 1.35 časova po lokalnom vremenu i dostaviti novac kontakt osobi u Bi - navodi se u dokumentu koji je potpisala pomoćnik državnog sekretara Donfrid Karen.

U vezi sa ovim dokumentom Srna je više puta kontaktirala Trivićevu, ali ona nije odgovarala na pozive.