latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:34 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina 16. Krajiške motorizovane brigade (FOTO/VIDEO)

Pomenom i polaganjem vijenaca u Mašićima kod Gradiške obilježena je 31 godina od početka ratnog puta 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Mašići kod Gradiške - Foto: RTRS
Mašići kod GradiškeFoto: RTRS

Tokom tradicionalnog druženja boraca i starješina, kojem je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dogovorene su nove aktivnosti na njegovanju i očuvanju tradicije najslavnije vojne formacije Vojske Republike Srpske.

Dodik je istakao da je slavna 16. Krajiška motorizovana brigada proslavila ne samo Vojsku Republike Srpske, nego i narod Krajine koji nikada nije dozvolio da izgubi slobodu bez borbe.

On je istakao da je ova brigada bila elitna jedinica Vojske Republike Srpske koja je zlatnim slovima ostala zapisana u istoriji Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Mi smo ovdje danas došli da odamo poštu poginulim pripadnicima ove slavne brigade i da se sa borcima koji svake godine dolaze ovdje dogovorimo o onom šta ćemo raditi u narednom periodu. Gradićemo ovdje spomen sobu, što smo očigledno mogli i ranije da uradimo, ali sada je došlo vrijeme - rekao je Dodik.

Predsjednik Udruženja boraca 16. Krajiške motorizovane brigade Nedeljko Madžar rekao je da je za njegovu generaciju i saborce Dan 16. Krajiške motorizovane brigade jedan od najznačajnijih datuma u životu.

Zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da je Gradska uprava izradila idejni projekat izgradnje spomen sobe i trga, koji će u Mašićima podsjećati na slavni ratni put 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Ratni put ove brigade, koja je odlikovana Ordenom Nemanjića, trajao je 1.727 dana. Brigada je od 1992. do 1995. izgubila 437 borca, oko 2.000 je ranjeno, a 11 se vode kao nestali.