latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:52 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Dodik: I ranije se znalo da Amerika finansira kampanju Јelene Trivić (VIDEO)

I ranije se znalo da Amerika finansira kampanju kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Јelene Trivić, ali se sada vidi da su neki došli do tih podataka, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da "im novac koji odvajaju neće biti dovoljan za promjenu".

Dodik je rekao da je gledao juče na medijima da je te navode potvrdio i geopolitičar iz Beograda Dejan Lučić.

- Očigledno je da su neki pristali da budu upotrebljeni i zloupotrebljeni. Јednoga dana kada shvate u kakvoj su igri bili, onda će im biti žao i krivo. Svako ima pravo da bira - rekao je Dodik.

Komentarišući navode u medijima da su SAD izdvojile 10 miliona dolara za kampanju Trivićeve protiv njega, Dodik je istakao da je očigledno da je intervencionizam stranaca prisutan.

- To mi vidimo i osjećamo. Ovdje su u izborni proces uključeni Amerikanci i Britanci koji rade zajedno sa svojim pulenima protiv, kako kažu, nacionalnih opcija koje su podložne ruskom uticaju. Nije tajna da su oni ranijih godina izdvajali ozbiljan novac i da je Britanija najavila sredstva u iznosu od 18 miliona funti ili oko 60 miliona KM za borbu protiv "takozvanog ruskog uticaja", a ljude iz vlasti Republike Srpske nazvali "proruskim strukturama". To nema nikakve veze sa tim. Mi sarađujemo sa Rusijom, kao što možemo da sarađujemo sa bilo kim. Ko god nas uvažava za partnera i želi sa nama da radi na projektima, ko god uvažava realnost i Ustav BiH sa nama mogu biti partneri - poručio je Dodik.

Dodik je poručio da je za Srpsku neprihvatljivo da joj kažu da uvodi sankcije Rusiji samo za to što oni imaju sa njima problem.

- Vjerovatno je to izazvalo pažnju raznih obavještajnih službi koje sada podmeću. Neimenovani izvor Stejt departmenta saopštio je neki dan kako Rusi finansiraju kampanju Milorada Dodika i to je apsolutno notorna laž, jer se nikada ništa nije desilo. Mi imamo saradnju sa Rusijom i sutra putujem u tu zemlju - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjendištva BiH je izjavio da je Srpska vršila emisiju obaveznica preko Bečke berze i da je tačno da su neke ruske firme učestvovale u tome, što je bio sasvim legalan posao.

- Republika Srpska je zajednička teritorija srpskog naroda tako će biti i u buduće - naglasio je Dodik.