latinica  ћирилица
18/09/2022 |  13:23 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

"Evropska komisija je spremna da podijeli BiH" (VIDEO)

Republika Srpska užurbano radi na dogovoru kojim bi jednoj kineskoj kompaniji bila dodjeljena koncesija na dionici Koridora 5C, od Doboja do Vukosavlja, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Dodik je rekao da bi takav aranžman bio povoljniji za Srpsku od kredita Evropske komisije koja deblokiranje 600 miliona evra za ove radove uslovljava političkim ustupcima.

- Mi ćemo dati Koridor 5C od Doboja do Vukosavlja u koncesiju jednoj kineskoj kompaniji koja je zainteresovana da to radi. Ne samo jedna, imaju dvije, tri. Mi ćemo birati najbolji mogući okvir. To je bolje nego da uzmemo od njih taj novac. Daju kredite pa uslovljavaju. Sada su nam dali okvir za narednih nekoliko godina, 700 miliona evra, uglavnom kreditnih sredstava, a u Srpskoj je locirano 35 miliona. I traže saglasnost Predsjedništva. Ne može. Republika Srpska u finansijskom sistemu BiH učestvuje sa 35 odsto i kada bude 35 odsto tih kredita locirano u Srpskoj mi ćemo to podržati - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je Evropska komisija spremna da podijeli BiH i da to pokazuje uslovljavanjem deblokade 600 miliona evra za izgradnju dijela Koridora 5C kroz Srpsku.

- Zašto nisu blokirali od Sarajeva prema Pločama? Tamo nema Vlade već četiri godine i tamo je kriza neviđenih razmjera zato što Bošnjaci i Hrvati nikako ne mogu zajedno. Nisu riješili ništa, pa ni pitanje Izbornog zakona i nisu im blokirali sredstva. To govori o tome da su oni spremni da podijele BiH i ja nemam ništa protiv - rekao je Dodik.