latinica  ћирилица
18/09/2022 |  15:40 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Čelinac: Obilježeno 30 godina Prve lake pješadijske brigade (VIDEO)

U Čelincu je obilježeno 30 godina od formiranja Prve lake pješadijske brigade. Nakon pomena, u spomen-sobi u kojoj su upisana imena 220 poginulih boraca, položeni su vijenci.
Čelinac-pomen - Foto: RTRS
Čelinac-pomenFoto: RTRS

Stanimiru Stjepanoviću 13. jun 1995. godine zauvijek će ostati u sjećanju.

Kao pripadnik Čelinačke pješadijske brigade tada je teško ranjen. Danas nakon 30 godina, prisjeća se tog vremena i svih onih koji su dali život za Repubiku Srpsku.

- Ponosan sam na svoje kolege borce, možda i više nego na samog sebe jer svi smo zajedno učestvovali i doprinjeli onome što sada imamo - ističe Stjepanović.

Čelinačka brigada imala je izuzetan značaj u teškim vremenima, jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla u odbrani Republike Srpske.

- Sve zadatke brigada je izvršavala uspješno, tako da je bilo i dosta boraca koji su položili svoje živote u borbama - nagglašava Јanko Trivić, komadant Čelinačke brigade.

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća u spomen-sobi prisutni su odali počast svim stradalim borcima ,nakon čega su položeni vijenci.

- Iz godine u godinu u saradnji sa Boračkom organizacijom i komadantima čuvam sjećanje na borce, i danas kada obilježvamo 30 godina od forimiranja Čelinačke brigade - rekao je Vlado Gligorić, načelnik Čelinca.

Dr Vlado Đajić, ratni ljekar i direktor UKC-a Republike Srpske učestvovao je u spasavanju mnogih ranjenika i ističe da je ponosan na sebe i na sve one koji su pomogli u takvim okolnostima.

Čelinačka laka pješadijska brigada osnovana je u junu 1992. godine.

Od 220 poginulih boraca čelinačkog kraja, 70 njih su bili pripadnici ove brigade.