latinica  ћирилица
18/09/2022 |  16:13 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

"Četiri plus": Mnogo urađeno za višečlane porodice, potreban zakon o majci

Predsjednik Udruženja "Četiri plus" Јovan Radovanović rekao je danas da je u proteklom periodu mnogo učinjeno za višečlane porodice, ali da udruženje neće odustati od namjere da bude donesen "zakon o majci" s ciljem sveobuhvatnog rješavanja pitanja nataliteta u Republici Srpskoj.
Zastava Republike Srpske - Foto: Screenshot
Zastava Republike SrpskeFoto: Screenshot

Nakon proslave 15 godina postojanja i rada Udruženja u Banjaluci, Radovanović je rekao da je u proteklom periodu mnogo učinjeno za višečlane porodice - baza podataka, besplatan vrtić za djecu iz višečlanih porodica, stipendije za srednjoškolce i studente, te besplatni udžbenici za osnovce i mjesečne karte.

- U saradnji sa Vladom Republike Srpske izgrađeno je osam kuća za višečlane porodice, a još 10 u saradnji sa donatorima, dok je u budžetu grada obezbijeđeno za pomoć i podršku u stambenom zbrinjavanju ovih porodica - istakao je Radovanović za Srnu.

Potpredsjednik Udruženja i idejni kreator "zakona o majci" Dejan Todorović smatra da bi usvajanjem tog zakona sveobuhvatno bio riješen problem nataliteta u Srpskoj.

- Ovim zakonom bilo bi omogućeno da sve majke u Republici Srpskoj za svako rođeno dijete imaju mjesečni dodatak u visini minimalne plate, a to pravo bi ostvarivale bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dok im djeca ne napune 18 godina - istakao je Todorović.

Udruženje porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" iz Banjaluke organizovlo je proslavu u Kulturnom centru Banski dvor povodom 15 godina postojanja, gdje je prikazan i dokumentarni film o udruženju, te uručene zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima.