latinica  ћирилица
18/09/2022 |  17:23 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Ustoličen episkop šabački Јerotej

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svečano je danas uveo u tron Eparhije šabačke episkopa Јeroteja.
Episkop Јerotej (Foto:spc.rs) -
Episkop Јerotej (Foto:spc.rs)

Sveta arhijerejska liturgija služena je u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, u prisustvu mnogobrojnih vjernika.

Episkop Јerotej je u pristupnoj besjedi rekao da mu je prvenstveni zadatak da narod sabira u jedno na liturgiji, koja oslikava Carstvo Božije na zemlji, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- Bez svete liturgije nema Crkve, nema spasenja. Sveta liturgija je centar našeg života. U njoj svako ima svoje mjesto i svoju službu - episkop, sveštenik, đakon ili laik. To mjesto i tu službu imaćemo i u Carstvu Nebeskom, u raju, u vječnosti - rekao je episkop Јerotej.

Vladika je istakao da će, kao arhipastir Eparhije šabačke, čuvati i čvrsto održavati crkveni mir i jedinstvo.

- Mir je pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu pogubne sile raskola i razdora, sukoba i mržnje. U današnje vrijeme, kada su ratovi, raskoli i sukobi, nažalost, stvarnost u kojoj živimo, imperativ mira postaje još važniji - naglasio je vladika Јerotej.

Liturgiji su sasluživali mitropoliti zaporoški Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Luka i evropski Pimen, kao i episkopi šumadijski Јovan, zvorničko-tuzlanski Fotije, niški Arsenije, valjevski Isihije i bregalnički Marko u molitvenom prisustvu velikog broja arhijereja.

Novoizabrani episkop šabački Јerotej /Petrović/ rođen je 1971. godine. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, a Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine.

Nakon služenja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu Svetih Arhangela, a na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 2009. Za vrijeme studija primio je monaški postrig, 2003. godine, od episkopa bačkog Irineja, dobivši monaško ime Јerotej.

Na redovnom zasjedanju Arhijerejskog sabora SPC, održanom 2021. godine, izabran je za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkop toplički, a ove godine, na mjesto episkopa šabačkog, umjesto preminulog vladike Lavrentija.