latinica  ћирилица
18/09/2022 |  17:34 ⇒ 17:55 | Autor: SRNA

"Obaveza svakog Srbina da pomogne srpskim porodicama na Kosmetu"

Bračni par Vesna i Andrija Knežević Kuljača, zajedno sa pravoslavnim Bratstvom "Đurđevac" i Humanitarnim klubom "Mladi za Kosmet" iz Podgorice, dopremili su pomoći bratstvu Manastira Visoki Dečani, Nevladinoj organizaciji "Majka devet Јugovića" i porodici Siniše Јovića u selu Zebince kod Novog Brda.
Obaveza svakog Srbina da pomogne srpskim porodicama na Kosmetu - Foto: SRNA
Obaveza svakog Srbina da pomogne srpskim porodicama na KosmetuFoto: SRNA

Danilo Damjanović iz Humanitarnog kluba "Mladi za Kosmet" rekao je Srni da su sa Bratstvom "Đurđevac" i porodicom Kuljača organizovali još jednu humanitarnu akciju namijenjenu nabavci kotla za parno grijanje gostinskog konaka bratstva Visokih Dečana.

- Svaki cent preko zacrtanog iznosa, još desetak hiljada evra, u dogovoru sa ocem Isaijem iz Visokih Dečana je predat NVO "Majka devet Јugovića", kako bi ugroženim srpskim porodicama u metohijskoj kotlini bio obezbijeđen građevinski materijal, pokućstvo i životne namirnice potrebne za golo preživljavanje - rekao je Danilović.

Vladimir Đurašković iz Humanitarnog kluba "Mladi za Kosmet" rekao je da će prikupljenim novcem pomoći sedam-osam srpskih porodica, koje žive u krajnje teškim uslovima, da prežive i opstanu.

- Bez njihovog opstanka svaka priča o našem Svetom Kosovu i Metohiji je besmislena - rekao je Đurašković.

Andrija Knežević, zaposlen u Vatrogasnoj jedinici u Budvi, s neskrivenim ponosom kaže da je obaveza svakog pripadnika srpskog roda da pritekne u pomoć srpskim porodicama, posebno onima južno od Ibra na Kosovu i Metohiji.

- Treba doći i lično se uvjeriti u kakvim uslovima živi naš srpski rod na Kosovu i Metohiji. Ovo je život ravan životu u logorima, bez osnovnih uslova, sa neprestanim strahom za sopstveni život, posebno život djece - rekao je Knežević.

On je ispričao da je njegova supruga Vesna je, tokom ljetovanja pedesetoro djece sa Kosova i Metohije u Budvi prije dvadesetak dana, upoznala osmogodišnjeg Mihajla Јovića iz sela Zebince kod Novog Brda.

- Neprestano razmišljamo od Mihajlu i njegovoj sestrici Marini koji žive u potpunoj izolaciji u zaseoku Manute kod Novog Brda. Nemaju vršnjaka, a u prečniku od oko tri kilometra čuju samo glasove gavrana i divljih zveri - rekao je Knežević.

Knežević kaže da su ta djeca, uprkos tome, primjer vaspitanosti, umjerenosti i skromnosti.

- Upravo zato smo odlučili da im doniramo za sada nešto više od hiljadu evra, kako bi priveli kraju gradnju kuće, da Mihajlo i Marina spavaju u toplim i suvim krevetima - rekao je Knežević i naveo da je njegova supruga Mihajlu poklonila mobilni telefon kako bi njihova dva sina bila na vezi sa njim.

- Da bi Mihajlo bar u večernjim časovima, kada dotjera krave sa ispaše, mogao da se čuje sa drugarima - rekao je Knežević.

Bratstvo "Đurđevac", članovi Kluba i porodica Knežević Kuljača su najavili dopremanje nove pomoći porodi Nikolić iz Ropotova kod Gnjilana, u kojoj je troje djece starosti od šest do deset godina prije nekoliko mjeseci ostalo bez oca i sada žive od socijalne pomoći u iznosu od 90 evra na mjesečnom nivou.