latinica  ћирилица
18/09/2022 |  18:40 ⇒ 23:06 | Autor: RTRS

"Rađamo djecu za nas, ali mnogo znači kada država ima sluha za to i pruža podršku" (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se jakom pronatalitetnom politikom jača Republika Srpska. Nezaposlene majke koje imaju četvoro i više djece od septembra će dobijati naknadu od 750 KM i ovo pravo ostvarivaće sve dok je bar jedno od djece maloljetno. Odluka Vlade Srpske, kojom je predviđena ova mjera stupila je na snagu 15.septembra.
Porodica Filipović - Foto: RTRS
Porodica FilipovićFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je ovo sjajna mjera, jer će služiti na dobrobit višečlanih porodica. Јedna od njih je i osmočlana porodica Filipović iz Dijelova kod Bijeljine.

Četiri sina i dvije kćeri, najstarijem je 13, najmlađem dvije godine, za Branku i Đorđa Filipović iz Dijelova kod Bijeljine ostvarenje je mladalačkog sna. O materijalnom obezbjeđenju, kažu, nisu previše brinuli, nekako će se snaći i obezbijediti djeci dovoljno za sigurno i srećno odrastanje.

Branka, koja je nezaposlena i posvećena odgajanju mališana, kaže da su u posljednjih nekoliko godina sigurnost donijele i pronatalitetne mjere Vlade Srpske. Vijest o naknadi od 750 KM ih je i te kako obradovala.

- Govorim i u ime ostalih porodica, rađamo djecu za nas, ali mnogo znači kada država ima sluha i to podrži. Onda imate neki vjetar u leđa da idete naprijed, da znate da se misli na vas - kaže Branka.

Dok Branka brine o mališanama, Đorđe povremeno radi u inostranstvu. Najveća sreća im je kada su na okupu.

- Moja najveća sreća je da im obizbijedim sve što treba i da su oni uvijek zadovoljni, počevši od najstarijeg Milana, pa Ognjena, Njegoša, Vesne, Sofije i malog Vukana i ako Bog da, da nas bude još. Samo kažem Bože zdravlja, sve se može izdržati - kaže Đorđe.

Majke, odnosno nezaposleni roditelj, naknadu od 750 KM ostvarivaće sve dok je bar jedno od djece maloljetno. Predsjednica Srpske najavljuje i nove pronatalitetne mjere.

- Mislim da naši ljudi razumiju da je iza svega dobra namjera Vlade Republike Srpske, odnosno svih nas koji smo o tome odlučivali. To će služiti i na dobrobit našim porodicama sa četvoro i više djece - rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske kaže da je jednako ponosna i na najavljenu mjeru besplatnih prenatalnih testova za trudnice u Republici Srpskoj.

Srpski član Predsjedništava BiH pojašnjava da će, nakon što budu sprovedene zakonske procedure, iznos od 750 KM biti isplaćivan kao mjesečna naknada sa doprinosima za 1.300 porodica, što će omogućiti da nezaposleni roditelj ostvari zdravstveno i penziono osiguranje.

Porodice poput Filipovića nisu usamljene. Oni su podrška jedni drugima, oni život vrednuju drugačije, ne traže pomoć, ali cijene podršku. Dobro je znati da će ta podrška biti i veća i sigurnija, naročito kada postoji želja da porodica bude još brojnija.