latinica  ћирилица
19/09/2022 |  06:58 ⇒ 14:19 | Autor: TANЈUG

Sahrana kraljice Elizabete danas uz više od 500 zvaničnika

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge biće održana danas uz prisustvo više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom vijeka", za londonsku policiju biće logistički i bezbjednosni izazov najvišeg nivoa.
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA/NEIL HALL/ilustracija) -
Kraljica Elizabeta (Foto: EPA/NEIL HALL/ilustracija)

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada, uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Biće to jedan od najvećih i najsloženijih događaja na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata, a američki predsjednik DŽozef Bajden je na vrhu liste državnika koji dolaze iz cijelog svijeta.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa, saopštila je londonska policija.

Predviđeno je da kovčeg sa telom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do danas u 10.45 časova po lokalnom vremenu, a da se zatim prenese u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice.

Opijelo počinje u 11 časova po lokalnom vremenu i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja.

Osim kanterberijskog nadbiskupa DŽastina Velbija, očekuje se da će odlomke iz Biblije pročitati i britanska premijerka Elizabet Tras, a na opijelu će biti i predstavnici drugih vjerskih konfesija.

Kovčeg sa tijelom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate.

Povorka će stići u 15 časova do zamka Vindzor, gdje će se obaviti služba i sahrana, a opijelo u Vindzoru počeće oko 16 časova.

Kraj opijela je ujedno i kraj javnog djela sahrane Elizabete, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Đorđa, grobnicu njenog oca kralja DŽordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.