latinica  ћирилица
19/09/2022 |  07:51 ⇒ 08:27 | Autor: TANЈUG

Bajden: SAD će vojno braniti Tajvan u slučaju napada Kine

Američki predsednik DŽozef Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvjesno je da će to naljutiti Peking, ocijenio je Rojters.
DŽozef Bajden (Foto: EPA/Pete Marovich/POOL/ilustracija) -
DŽozef Bajden (Foto: EPA/Pete Marovich/POOL/ilustracija)

U intervjuu za CBS mrežu u nedjelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

- Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana - poručio je Bajden.

Upitan da pojasni da li je htio da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".

Rojters podsjeća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bijele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila.

- Predsjednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Јasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila. To ostaje isto - poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbjednosti Tajvana.