latinica  ћирилица
19/09/2022 |  08:22 | Autor: SRNA

Dmičić: Svako osporavnje imovine Srpskoj - neustavno

Ustavni sud BiH nema nadležnost da utvrđuje koja imovina pripada BiH niti da vrši raspodjelu nadležnosti između nje u entiteta, već samo da tumači i štiti Ustav, rekao je profesor ustavnog prava Mile Dmičić.
Mile Dmičić - Foto: RTRS
Mile DmičićFoto: RTRS

Svako odlučivanje izvan tih okvira razgrađuje BiH, a diskriminacija Republike Srpske predugo je na ovoj sceni, dodao je Domačić pred sjednicu Ustavnog suda BiH i odluku o republičkom Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Srpske.

Dmičić je istakao da imovina pripada entitetima i da je svako osporavanje imovine Republici Srpskoj neustavno.

On je dodao da kategorije državne imovine nema ni u ustavnoj ni u zakonodavnoj materiji na niovu zajedničkih organa i institucija BiH.

- Sve što bi se učinilo u idućem odlučivanju Ustavnog suda BiH, možemo reći iz ugla nauke i struke, biće neustavan i nezakonit čin, ali i sa teorijskog i empirijskog gledišta sudovanje koje direktno ugrožava pravnu sigurnost i derogira entitetsko zakonodavstvo - rekao je Dmičić za Glas Srpske.

On je naveo da su dejtonska rješenja zaustavila tragične sukobe tek kada je međunarodnim sporazumom ostvareno teritorijalno razgraničenje između zaraćenih naroda u omjeru 51:49, eniteti dobili čvrst teritorijalni omjer i tako je nastala BiH.

- Sada činom visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH spajamo imovinu da bi zapravo rastakali državu - zaključio je Dmičić.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Srpske usvojen je u Narodnoj skupštini 10. februara nakon čega je prošao predviđene procedure i dobio zeleno svjetlo Ustavnog suda Republike Srpske.-

Međutim, prije stupanja na snagu, Kristijan Šmit ga je suspedovao i donio odluku o nesprovođenju sve dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.