latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:09 ⇒ 09:10 | Autor: klix.ba

Predsjednik Kazahstana potpisao - glavni grad ponovo se zove Astana

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila informacija kako predsjednik Kazahstana planira da vrati staro ime glavnog grada države, to je zvanično i učinjeno kroz nekoliko izmjena u Ustavu Kazahstana.
Astana (foto: EPA-EFE / IGOR KOVALENKO) -
Astana (foto: EPA-EFE / IGOR KOVALENKO)

Prema pisanju lista Kazahstanska pravda, predsjednik Kasim-Žomart Tokajev potpisao je ukaz o preimenovanju glavnog grada iz Nur-Sultan u Astana: "Uredba u preimenovanju glavnog grada objavljena je 19. septembra tačno u ponoć. Stupiće na snagu od dana objavljivanja u službenom listu".

Iako je upravo Tokajev bio zagovornik promjene imena u Nur-Sultan, što je trebalo predstavljati odavanje počasti bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, vremenom su se stavovi promijenili.

S obzirom na to da je Nazarbajev zadržao uticaj u zemlji i nakon odlaska s vlasti, Tokajev i drugi zvaničnici su ga optužili da je podsticao nemire među građanima u januaru 2022. godine.

Nazarbajev je vodio Kazahstan tri decenije pod Sovjetskim Savezom, ali i nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine kada je donio odluku o prebacivanju sjedišta države iz Almatija u Astanu.