latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:31 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Guteres: Daleko do sastanka Putina i Zelenskog

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da u ovom trenutku nije moguć sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ali da su UN spremne da olakšaju dogovaranje takvog susreta.
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE / JUSTIN LANE) -
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE / JUSTIN LANE)

- Relano, mislim da smo daleko od te mogućnosti. Vjerovatno je i dalje teško dogovoriti direktan sastanak dvojice predsjednika, ali to, naravo, zavisi od njih - rekao je Guteres "Sputnjiku".

On je dodao da su UN spremne da posreduju u takvim pregovorima i da bi bilo "važno" da se stvore uslovi za postizanje mira u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim zakonom, ali da održavanje takvog sastanka zavisi od Putina i Zelenskog.

Guteres je rekao da su šanse za sklapanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve u ovom trenutku minimalne, najviše zbog toga što su obje strane i dalje posvećene svojim ciljevima u aktuelnoj krizi.

Generalni sekretar UN je precizirao da Putin želu da ostvari ciljeve specijalne voje operacije, a Zelenski da "oslobodi" dijelove Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom.