latinica  ћирилица
19/09/2022 |  09:33 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Ristović Krstić: Tokom mandata Turkovićeve narušeni odnosi u Ministarstvu

Ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da su u mandatu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković bespovratno narušeni odnosi među narodima u BiH generalno, a posebno u Ministarstvu inostranih poslova.
Milica Ristović Krstić - Foto: RTRS
Milica Ristović KrstićFoto: RTRS

- Svojim instrukcijama koje šalje diplomatsko-konzularnoj mreži, a u vezi sa obilježavanjima datuma koji su važni samo jednom narodu, Turkovićeva zloupotrebljava svoj položaj, promovišući samo probošnjačku politiku, dajući sebi za pravo da iznosi lične stavove kao zvanične stavove BiH - navela je Krstićeva u intervjuu Srni.

Krstićeva je istakla da je, osim toga, u nebrojeno slučajeva Turkovićeva prekršila Ustav i zakone BiH, uzurpirajući nadležnosti Predsjedništva BiH, jedinog organa koji je prema Ustavu zadužen za vođenje spoljne politike.

- Ambasadori iz reda srpskog naroda pisali su jednom prilikom otvoreno pismo Turkovićevoj, ukazujući joj na to da nismo i nećemo poštovati ove instrukcije. Međutim, ona svoju praksu nastavlja - rekla je Krstićeva.

U GRČKOЈ ŽIVI 10.000 SRBA

Krstićeva je rekla da, prema podacima sa kojima raspolaže, u Grčkoj živi 10.000 Srba, koji su najvećim dijelom porijeklom iz Srbije, dok je njih blizu 800 porijeklom iz BiH.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije organizuje Srpsku dopunsku školu u pet većih gradova Grčke, gdje se uče jezik, istorija i kultura srpskog naroda.

Ona navodi da školu pohađa veliki broj djece srpskog porijekla iz svih dijelova bivše Јugoslavije, uključujući BiH, uzrasta od šest do 16 godina i njima se na ovaj način pruža prilika da se povežu sa maticom.

- Ambasada BiH u Atini, nažalost, nema registar svojih državljana koji žive na teritoriji Grčke, jer im, između ostalog, ne izdajemo dokumente, tako da imamo ostvaren kontakt samo sa onim državljanima koji su se obraćali Ambasadi, a to je uglavnom zbog konzularnih usluga koje im pružamo. Prije pandemije, Ambasada je okupljala naše državljane na tradicionalnom novogodišnjem prijemu. Međutim, prethodne dvije godine to nismo bili u mogućnosti, jer nisu bila dozvoljena okupljanja - pojasnila je Krstićeva.

VISOK STEPEN RAZUMIЈEVANjA IZMEĐU BiH I GRČKE

Prema njenim riječima, odnosi BiH i Grčke su izuzetno dobri, sa visokim stepenom razumijevanja, a ekonomska saradnja ima veliki potencijal za unapređenje.

Krstićeva je rekla da već duže vrijeme radi zajedno sa grčkom državnom agencijom za promociju stranih investicija i privrednim komorama u Grčkoj na pripremi posjete grčkih investitora BiH.

"Ova posjeta odgađana je nekoliko puta zbog pandemije virusa korona, ali se nadam da ćemo je realizovati do kraja godine. Benefiti ove posjete bile bi investicije u BiH iz Grčke i povećana robna razmjena sa Grčkom, što nam je osnovni cilj", poručila je Krstićeva.

NIZ POSЈETA ZVANIČNIKA GRČKOЈ - DODIK, CVIЈANOVIĆEVA, VIŠKOVIĆ, TEGELTIЈA

Krstićeva napominje da funkciju ambasadora BiH u Grčkoj obavlja od maja 2019. godine, te smatra da je iza nje jedan dinamičan mandat ispunjen brojnim posjetama i događajima uprkos pojavi pandemije virusa korona kada su sve diplomatske aktivnosti bile svedene na minimum.

Krstićeva ističe da je evidentno da su kontakti sa političkim predstavnicima Grčke intenzivirani i da postoji izuzetno visok nivo razumijevanja između dvije zemlje, te da je obavljajući funkciju ambasadora tome doprinijela u velikoj mjeri.

- Organizovala sam posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH, tada predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika Atini, gdje se sastao sa najvišim državnicima u zemlji i učestvovao na Delfi ekonomskom forumu, zatim posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i brojnih drugih zvaničnika - istakla je Krstićeva.

Prema njenim riječima, ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas je dva puta posjetio BiH.

- Ove posjete doprinose tome da Grčka bolje razumije sveukupne odnose i političke prilike u BiH, što je za nas jako važno, jer se na taj način naš glas čuje u Evropi i dalje - smatra Krstićeva.

Ona dodaje da se, osim saradnje na političkom planu, trudila da unaprijedi i ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju.

IRB PREDSTAVIO POTENCIЈALE SRPSKE

Krstićeva je podsjetila da je na nedavno održanom 86. Međunarodnom sajmu u Solunu, najvećem u regionu, učestvovala Investiciono razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, predstavivši tom prilikom investicione potencijale Republike Srpske.

- Izdvajam ovaj događaj, jer je izuzetno važno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje koja je na nezavidnom nivou. Turistička organizacija Republike Srpske učestvovala je 2019. godine na sajmu turizma Filoksenija, gdje je predstavila turističke potencijale Srpske, a u planu je njihovo učešće i ove godine - navela je Krstićeva.

Krstićeva je dodala da je u proteklom periodu radila i na povezivanju lokalnih zajednica, univerziteta, javnih zdravstvenih ustanova dvije zemlje.

- Ono što je za mene posebno važno i za šta sam emotivno vezana je obilježavanje važnih datuma za srpski narod iz Prvog svjetskog rata, a koji su vezani za prostor Grčke u kojima učestvujemo zajedno sa Republikom Srbijom - istakla je Krstićeva.

Mnoge od ovih aktivnosti organizovane su u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Solunu, istakla je Krstićeva i dodala da sa šefom Predstavništva Јovanom Јovanović ima uspješnu saradnju.