latinica  ћирилица
19/09/2022 |  10:34 ⇒ 10:39 | Autor: SRNA

Košarac: Јavnost u Istočnom Sarajevu i Srpskoj decenijama čeka Šarovićeve odgovore na teška pitanja

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da su optužbe predsjednika SDS-a Mirka Šarovića na račun vlasti u Republici Srpskoj rezultat paničnog straha njegovog izbornog štaba, u koji je stigla informacija da Željka Cvijanović ima ozbiljnu prednost nad Šarovićem u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Besmisleni napadi na predsjednicu Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, institucija Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou dio su prljave predizborne kampanje, koja je Šaroviću, u nedostatku bilo kakvog ozbiljnog političkog i ekonomskog programa, jedina moguća karta na koju će igrati do 2. oktobra. Uvjeren sam da će poslije tog datuma Šarović otići u ničim zasluženu političku penziju - rekao je Košarac za Srnu.

On je naglasio da Šarović ne preza od lažnih predizbornih obećanja, zaboravljajući da je imao priliku da uradi nešto za Republiku Srpsku i njene građane kada je bio na vlasti.

- Tako ovih dana građani slušaju kako će Šarović zabraniti izvoz drvne sirovine, ako se domogne funkcije u Predsjedništvu. Nije mu palo na pamet da iskreno kaže kako u dva ministarska mandata nije pokrenuo ovo pitanje! Sad očekuje da mu se vjeruje?! - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, paradoksalno je što Šarović kritikuje vlast u Srpskoj, a onda na predizbornim skupovima ljudima obećava sve ono što ova vlast radi, poput izgradnje putne infrastrukture, poboljšanja turističkih kapaciteta, reformi u oblasti poljoprivrede i slično.

- To je dokaz bezidejne i blijede politike Mirka Šarovića. Јedino po čemu će ostati upamćen je činjenica da se zalagao za uvođenje plavog dizela na nivou BiH, kao i da se podsticaji za poljoprivredu daju sa ovog nivoa. To bi konkretno značilo da Sarajevo odlučuje o tome koliko novca će dobiti naš poljoprivrednik iz Semberije, Romanije i drugih dijelova Srpske - rekao je Košarac.

Poručio je da građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske više od dvije decenije čekaju Šarovićeve odgovore na brojna pitanja i konkretne rezultate njegove politike.

Prema riječima Košarca, Šarović nikada nije odgovorio na pitanja u vezi s njegovom ulogom u dislociranju, pustošenju, uništavanju i nelegalnoj prodaji preduzeća iz grada Srpskog Sarajeva, u vrijeme kada je obavljao funkciju gradonačelnika.

- Ko je, gospodine Šaroviću, uništio privredu Srpskog Sarajeva? Gdje su nestala brojna preduzeća iz ovog grada i ko je i po kojim cijenama prodavao dijelove tih preduzeća? Ko je pljačkao i varao izbjegle sarajevske Srbe u projektima stambene izgradnje Srpskog Sarajeva? Ko je izazvao aferu oko Stambene zadruge 'Soko' i brojne druge afere, o kojima i danas postoje debeli policijski dosijei? Јesu li od tako zarađenog novca kupovani stanovi i lokacije u Beogradu i na drugim mjestima koje niste prijavili, a bili ste dužni da to učinite? Sjede li i danas neki od tih pljačkaša i prevaranata u prvim redovima predizbornih skupova SDS-a i zašto ih se, kad ste tako pošteni, nikad niste odrekli? - upitao je Košarac.

Dodao je da Šarović nikada nije odgovorio i na neka od najtežih pitanja, koja su mu i ranije bila postavljana.

- Pitali su vas, gospodine Šaroviću, imate li saznanja o tome ko je naredio i izvršio ubistvo Riste Јugovića. Nikada na to pitanje niste odgovorili, baš kao ni na pitanje ko je bio politički pokrovitelj kriminalnih grupa u Srpskom Sarajevu, u vrijeme kada je SDS bio na vlasti i u tom gradu i u Republici Srpskoj - podsjetio je Košarac.

On je naglasio da Šarović nije odgovorio ni na pitanje da li je ikada učinio bilo šta dobro i korisno za građane Istočnog Sarajeva i Republike Srpske na brojnim funkcijama koje je obavljao.

- Pokažite građanima šta ste za njih uradili. Predstavite im bilo kakav projekat koji ste Vi završili ili tražili da se završi. Zaista bih Vam bio zahvalan ako to uradite - naglasio je Košarac.

Košarac je dodao da bi se Šaroviću moglo postaviti još mnogo pitanja na koja javnost u Republici Srpskoj čeka odgovore.